“Dijalog monologa” povodom 20. godina emisije “Iz glave”

- -
0

Kultna radio emisija “Iz glave” obeleževa 20. rođendan. Tim povodom će u Knjaževsko srpskom teatru u četvrtak 14. septembra biti izveden Operetsko kabaretski oratorijum “Dijalog monologa”. Autor Miroslav Miletić, Mića Turčin, u razgovoru za Ritam grada ističe da se jubilej,  koliko god o njemu ne vodili računa, sam nametnuo.

Predstava, koja poput emisije, polako zavređuje status kultne, izvedena je poslednji put još u novembru prošle godine. Zato i ne čudi što se za ovu traži karta više. Miletić kaže da je do pauze, ali i odluke da se nova predstava izvodi povodom jubileja “Iz glave” došlo spletom raznih okolnosti.

“Imali smo ideju da radimo nešto kada su bili izbori, ali sam, gledajući šta smo sve radili prethodne četiri godine, video da smo čak tri puta radili nešto što je bilo u vezi izbora. Onda mi je bilo mrsko da se i četvrti put nešto tim povodom oglašavamo, jer sam mislio da je suvišno da se još i mi mešamo u te prljave rabote. A onda se tih 20 godina samo nametnulo, bez obzira koliko čovek držao ili ne do tih nekih cifara, jubileja… Te brojke stisnu, na neki način. A i u međuvremenu se nakupilo fazona i ideja, tako da nam je ustvari 20 godina, manje više, bio izgovor da se ponovo skupimo i odradimo predstavu kao orkestar. Namerno naglašavam to orkestar, grupa ljudi koja to radi, jer četiri godine to radimo. Iako je 20 godina u stvari jubilej emisije “Iz glave” i mog autorskog rada, nikada ga ne bih obeležio sam. Možda nekom emisijom na radiju ili tako nešto, ali to je glupo raditi, sam sebe hvaliti ili sam sebi prčkati po arhivama… Neka to radi neko drugi ili neka neko drugi o tome piše, priča ili teoretiše. Uglavnom, meni je tih 20 godina bio dobar povod i razlog, uvek tražiš razlog da bi nešto uradio. Ovih 20 godina je upravo razlog da napravimo rođendan emisije “Iz glave” iako se, u stvari, ceo Operetsko kabaretski oratorijum zove “Dijalog monologa”, što dovoljno govori o tome šta će se naći u predstavi”, priča Miletić.

Dvadeset godina je jubilej koji retko ko, posebno u medijima u Srbiji, ima priliku da proslavi. Miletić kaže da ima i starijih emisija, ali su retke one koje još traju. Ili su emisije prestale da postoje ili su mediji na kojima su emitovane ugašeni.

“Moja emisija se nekako održala, ne znam kako. U stvari – održala se zato što sam davno digao ruke od nje. Znači, emisija je sama po sebi neko živo tkivo, biće, ne znam ni ja kako da nazovem, koje ima neki svoj život. Ja sam odavno digao ruke od emisije u smislu kontrole, meni emisija sama po sebi nameće šta će biti sadržaj, odnosno život kao tavav, ono sve što se dešava u emisiji i o čemu se priča u njoj. Možda je to i ključ zašto se održala toliko godina. Naravno, održala se i jer sam ja vrlo pažljivo pazio na bočne udare, i sa jedne i sa druge strane, pokušavajući da svih tih 20 godina ostanem, koliko toliko, van svih tih udara, talasa, držanja nečije strane ili ne. Tih 20 godina ide u okviru 36 mog novinarskog rada, znači nisam baš toliko neiskusan, preživeo sam i preturio preko glave mnogo toga, tako da malo i znam kako se to radi, a malo sam imao i sreće. Ustvari dosta sam imao sreće, može da se kaže. Više sreće nego pameti”, zaključuje Miletić.

“Iz glave”, i nakon 20 sezona, nastavlja svoj radijski život. Kroz dve decenije emisija, kao i njen autor, prolazila je kroz različite faze i suočavala se sa brojnim izazovima. Svako vreme imalo je karakteristična iskušenja, a današnjica, smatra autor, u nekim segmentima podseća na period pre 2000. godine.

“Emisija je nastala kao neki akt, lični, kao neki, da to tako nazovem, revolt ili pobuna protiv represije koja je vladala nad medijima u vreme Miloševića. Posle 2000. emisja “Iz glave” se pretvorila u neki dnevnik našeg, i mog i svačijeg, lutanja i tumaranja kroz bespuća tranzicije, kroz taj neki život – biće bolje. Evo sada je 17 godina lutanja kroz to biće bolje, biće bolje… Ono što je interesantno, u poslednjih par godina emisija se u više smisla vraća korenima iz kojih je nastala. Ona jeste sada ponovo pobuna protiv represije nad medijima koja je više nego očigledna, koja se možda razlikuje u formi, u načinu, koja možda nije toliko prisutna na lokalu koliko u Beogradu, ustvari prisutna je samo se razlikuje. Emisija je sada ujedno i reakcija na ekonomsku vrstu represije koja se javlja. Jer isto kao i u vreme Miloševića i sada imate ljude koji su spremni da plate reklamiranje u emisiji, a da im se ne vrti reklama, što je fenomen koji je postojao samo za vreme Miloševića. Tako da, u tom smislu, vraća se jedan krug posle 20 godina. Meni je to interesantno, da sam primetio tih par stvarčica koje su iste kao i pre dvadesetak godina”, kaže Miletić.

Emisija će, kako je autor najavio, i dalje ići kao i do sada. Kaže da nema nameru da nešto specijalno menja. Planira, doduše, neke novine, poput više video snimaka iz studija.

“Iz glave nije samo radio emisija. Kao što četiri godine govori mešavinom pozorišta, koncerta i stend apa, tako je bila i izložba gde je govorila jezikom slike. Dugo već pripremam knjigu tekstova koje sam objavljivao što po novinama, što po blogovima. U međuvremenu su se nametnule i društvene mreže gde uticaj emisije nije zanemarljiv, što na fejsbuku, što na tviteru, a pogotovo na jutjub kanalu gde emisija recimo ima, primera radi, 300 hiljada pregleda. Sve to, samo po sebi, nameće možda jedan iskorak u tu neku video produkciju. To mi je posebno palo na pamet po dolasku na Radio 34 koji ima prelep studio. Možete, praktično, kad vam neko dođe u goste, da sednete i imate studio kao na televiziji. Potrebno je samo staviti kameru i iza jedan paravan na kome piše “Iz glave” i eto vam TV studija, eto vam video sadržaja za jutjub kanal. Moguće da će otići i u tom pravcu emisija. Drugi pravac je svakako emisija koju radim sa suprugom, sa Draganom, petkom, koja se zove “Kako ti kažeš”. Ideja mi je bila, posle 19 godina, kad smo krenuli, da napravim emisiju gde će neko meni da zatvori usta. Glavnu reč vodi Dragana, a ja sam više kao puštač muzike”, kaže Miletić.

“Iz glave”, kaže autor, i ubuduće će pratiti sve što se oko nas dešava, na način kako je to činjeno i do sada. Ipak sudbina emisije u mnogome zavisi i od dešavanja u kragujevačkim medijima.

“Nismo usamljeni, nismo ostrvo. Kako drugi mediji tako i ja. Možda sam imao malo više sreće da sam, zahvaljujući ne znam ni ja čemu, pomoći ljudi, uspeo da održim tu emisiju. Bile su te privatizacije, bilo je ovo, bilo je ono… hajde na jedan radio, hajde na drugi. Prvih 18 sezona bio sam na Radio Kragujevcu, jednu, devetnaestu na Radiju 9, 20. i evo sada 21. na Radiju 34. Ima neke simbolike da je emisija na kraju završila na prvom privatnom radiju u Srbiji. I u Erdogliji. Skroz van grada, a opet je slušana i na strimingu i ovako. Emisija vuče sama od sebe, šta i kako – videćemo”, zaključuje Miletić.

Predstava povodom 20. godina emisije “Iz glave” biće izvedena u četvrtak od 20 sati na sceni Knjaževsko srpskog teatra. Karte po ceni od 500 dinara, dok ih još ima, mogu se nabaviti na biletarnici teatra, u Domu omladine ili na 064 643 89 71.

 

Foto: arhiva “Iz glave”
Crtež: Jovana Aranđelović

Nema komentara

Odgovorite