Deset godina saradnje Ingolštata i Kragujevca

- -
0

Deset godina saradnje Ingolštata i KragujevcaZajedničkom izložbom slika i skulptura umetnika iz nemačkog grada Ingolštata i Kragujevca pod nazivom «Vreme, prostor, umetnost» u Narodnom muzeju u Kragujevcu danas je u okviru Dana grada obeležena desetogodišnja saradnja gradova pobratima.

«Iskreno verujem, da je umetnost primarna potreba svakoga čoveka, ona je kreacija, slobodni čin ali i veštačka tvorevina i znak koji humanizuje totalitet vremena, prostora i prirode. Kao takva ona je ono bitno u svakom istinski ljudskom poslu i nastojanju, i u vodjenju grada, i u komunikaciji i u stvaranju Evropske unije, rekao je Saša Milenić predsednik Skupštine grada na otvaranju izložbe. Uz podsećanje da je inicijator i predlagač ove plodne i dugogodišnje saradnje likovnih umetnika, kragujevački slikar Milivoje Štulović, uz stvaralčku i organizacionu podršku umetnika Ingoštata i njihovih udruženja, Saša Milenić zahvalio se gradonačelnicima Kragujevca i Ingolštata što su sa potpunim razmevanjem bezrezervno stajali uz ovu saradnju i davali joj odlučujuću podršku. Tokom desetogodišnjeg partnerstva Kragujevac i Ingolštat su realizovali mnogobrojne projekte u oblasti kulture i prosvete među kojima su izložba «Identiteti», nagrada Ingolštata na Salonu antiratne karikature, predstava «Seobe», zatim mnogobrojne likovne kolonije, bratimljenje Druge kragujevačke gimnazije i gimnazije Katarina Ingolštat ali i mnogi drugi.

Današnju izložbu otvorio je Gabriel Engert, predstavnik za kulturu grada Ingolštata, koji je učestvovao u stvaranju kulturne razmene i projekata dva grada. Izložba «Vreme, prostor, umetnost» u Narodnom muzeju u Kragujevcu biće postavljena naredna dva meseca, a posle će umetničke radove sa ove postavke moći da vide i građani Ingolštata.

Deset godina uspešne saradnje danas je obeleženo i degustacijom poznatog Bavarskog piva u Pešačkoj zoni kojoj su pored ostalih prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i gradonačelnik Ingolštata Alfred Lehmann.

«Za nas u Bavarskoj pivo ima poseban značaj, jer je u Ingolštatu još 1516. godine donet najstariji zakon o životnim namirnicimama na svetu kojim se reguliše čistoća piva odnosno njegov sastav», rekao je Lehmann. Iako se u bavarskoj proizvode i mnoge druge vrste piva, Kragujevčani su danas bili u prilici da probaju svetlo pivo. Govoreći o saradnji dva grada, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da je Ingolštat kao centar Audija, i kao grad u srcu Bavarske jedan od najbogatijih gradova u Evropi gde se sasvim drugačije živi. Nama je najvažnije što su nas oni prihvatili kao prave partnere i saradnja je na najvišem mogućem nivou, kroz koju mi želimo da pokažemo i kakav je život u Srbiji. Mi sarađujemo u oblasti kulture, prosvete, kroz razmenu dece, saradnju škola, pozorišta i ovogodišnja proslava Dana grada je upravo i posvećena desetogodišnjici te saradnje, koja nije tako duga kao što je sa ostalim gradovima, ali je zaista intezivna, istakao je gradonačelnik Stevanović.

Nema komentara

Odgovorite