Deo srušene kuće Đure Jakšića biće izložen u Muzeju srpske književnosti

- -
1

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” spasilo je deo porušene kuće Đure Jakšića u Kragujevcu, da makar ostatke prikaže u Muzeju srpske književnosti koji je, u okviru ovog udruženja, otvoren u Beogradu.

Bujni i burni pesnik i slikar srpskog romantizma Đura Jakšić (1832–1878) živeo je i u Banatu i po Srbiji, a najduže na Skadarliji, koja je u ono doba bila sirotinjski deo grada. Nemirnog duha i prkosan, pritisnut nebom i zemljom, vodio je tegoban život, a kada se vinuo u večnost, ostao je dužan i para i zatvora. Umro je u 47. godini, a od ukupno 25.000 stanovnika ondašnjeg Beograda, skoro polovina se sjatila da oda poslednju počast velikom pesniku. Tako su pisale ondašnje novine, prenosi “Adligat”.

Današnje novine pišu da je srušena kuća Đure Jakšića u centru Kragujevca. Bila je mnogo trošna i opasno naherena. Uostalom, Đura je u njoj živeo samo dve godine, i to kao podstanar. Od tada nije navraćao sto pedeset godina. Kuća ne može da se spasi, ni da se uradi replika za uspomenu na Đuru, tvrde arhitekte. Kao da je na klizištu.

Hristina Nikolić Murti, ambasadorka “Adligata” u Indoneziji, rodom iz Kragujevca, stupila je u akciju spasavanja uspomena na kuću.

“Odvezli su bivšu kuću negde na deponiju. Uspela sam da uzmem deo grede, potom manji ali originalan deo fasade, nekoliko cigala i nešto ćeramide s krova. Radnici koji su učestvovali u raščišćavanju shvatili su da treba spasiti makar deo traga o postojanju kuće, pa su priskočili u pomoć“, rekla je Hirstina Nikoli Murti.

U Muzeju srpske književnosti cigle i crepovi Đurine kuće će stajati pod staklom, na počasnom mestu.

1 komentar

Odgovorite