Delegacija iz Splita posetila Kragujevac

- -
0

splitČlan Gradskog veća za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima, Zoran Prokić, organizovao je danas prijem za delegacije Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Splita i Veća srpske nacionalne manjine u gradu Splitu. Na inicijativu i u organizaciji Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske, predstvanici delegacije borave u poseti Srbiji u okviru koje će pored Kragujevca posetiti još i Beograd. Domaćini ove delegacije u Kragujevcu su članovi Udruženja Krajišnika „Nova zora“.

– Prvi put smo u poseti Kragujevcu. Ova poseta je dugo planirana, ali zbog poznatih okolnosti do sada nerealizovana. Razlog zbog kojeg smo prvo posetili Kragujevac je Povelja o bratimljenju naša dva grada, potpisana 1973. godine i naša je želja bila da prvo upoznamo vaš grad – istakla je Ana Lunić, zamenica predsednika pododbora KD „Prosvjeta“ i predsednica Veća srpske nacionalne manjine.

U Splitu, nakon poslednjeg popisa, živi oko dve i po hiljade Srba. Prema rečima Ane Lunić, postoji dobra saradnja između udruženja i lokalne vlasti u Splitu, ali je finansijska situacija u čitavom regionu glavni razlog što do sada ova poseta nije ostvarena.

– Ratne godine onemogućile su saradnju naša dva grada, a sada, uz podršku novog gradonačelnoika Splita možemo da očekujemo obnovu te saradnje – rekao je Momčilo Rusić, predsednik pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta“.

U okviru posete delegacija će sa svojim domaćinima obići Spomen park „21. oktobar“ i Oplenac u Topoli, a sutra gostuje u Beogradu.

– Zadovoljstvo mi je što sam u prilici da pozdravim goste iz Splita, grada sa kojim smo neko vreme prekinuli kontakte. Kragujevac je otvoren grad, o tome svedoče i naša prijateljstva i pobratimstva sa gradovima širom Evrope i sveta. Smatram da kulturne posete i razmene mogu da razviju odnose dvaju gradova na mnogo viši nivo – rekao je na današnjem prijemu dr Zoran Prokić.

Nema komentara

Odgovorite