Dejan Udovičić: Dvostruki aršini najveći problem srpskog vaterpola

- -
0

vk radnicki dejan udovicicPovodom odluka TDK Vaterpolo saveza Srbije da suspenduje igrača Radničkog, Vanju Udovičića, na dve, i Damira Burića na jednu utakmicu, VK Radnički održao je danas vanrednu konferenciju za medije, u Skupštini grada.

Trener tima iz srca Šumadije, Dejan Udovičić, na samom startu istakao je da nikako ne želi da umanji pobedu Crvene zvezde:

– Odigrali smo dobro utakmicu, trebalo je da pobedimo u regularnom toku, posle čega je odlučivala jedna lopta, koja je otišla na stranu Crvene zvezde i ja im još jednom čestitam. Potrudićemo se da i u narednoj utakmici budemo dobri domaćini, kao što su bili i oni nama, u jednom zaista sjajnom ambijentu. Užitak je igrati u takvoj atmosferi i to je nešto za šta se svi mi borimo i treniramo.

U kragujevačkom taboru ocenjuju da ne bi došlo do ovolike tenzije da su utakmice sudile inostrane sudije.

– Kao dugogodišnji trener, smatram da svako mora da ima odgovornost prema poslu koji radi. Mislim da do svega ovoga ne bi došlo ili bi se desilo mnogo ranije, pa bi se strasti još tada smirile, da je usvojen jedan pragmatičan predlog, koji je pre finalnog turnira Kupa Srbije predložen od strane tri kluba – Partizana, Vojvodine i Radničkog, da utakmice plej-ofa sude inostrane sudije. Već tada smo bili svesni da neke stvari mogu da izmaknu kontroli i pokušali smo to unapred da sprečimo, tim prelaznim rešenjem. U nekim drugim zemljama takva praksa već postoji. Italijani i Hrvati razmenjuju sudije i to nikome ne smeta, čak je i tenzija spuštena na najniži mogući nivo. Time bi bilo omogućeno ono što su svi akteri isticali pre početka plej-ofa – da se vidi ko je realno najbolji. Bez obzira ko pobedi, mi ćemo čestitati jedni drugima, jer smo prijatelji i van bazena. Mislim da neprihvatanje tog predloga snosi najveće zasluge za ovo što se desilo – rekao je Udovičić.

Trofejni stručnjak dodao je da ne želi da abolira svoje igrače od krivice, ali da je potrebno da se neke stvari razjasne.

– Nisam došao da aboliram nijednog svog igrača od odgovornosti za učinjene stvari. Svaki igrač treba da odgovrara za ono što je napravio. Bez obzira što je Burić tokom cele utakmice bio izazivan od strane zvaničnog lica Crvene zvezde, smatram da nije smeo onako da reaguje, ali ako je on već kažnjen, mislim da bi to isto trebalo da se primeni i protiv drugih učesnika. Sa druge strane, kod Vanjinog isključenja, treba utvrditi da li je bilo „mrtvo vreme“, jer u slučaju da nije, to je običan prekršaj i ne kažnjava se isključenjem. Na snimku se jasno vidi da je jedan sudija dao znak da igra počne, a drugi nije, pa treba utvrditi o čemu se tu radi – smatra Udovičić.

Udovičić ocenjuje da je u javnosti stvorena lažna slika da je njegov tim povlašćen.

– Prošle nedelje Vaterpolo klub Radnički je proslavio prvi rođendan, a od samog osnivanja stvorena je slika da smo favorizovani, što apsolutno nije tačno. Sve vreme smo se trudili da budemo konstruktivni, najmanje smo se bunili i najmanje smo podizali glas. Komentarisao sam suđenje samo posle naše pobede nad Partizanom u drugom delu sezone, ali sada moram da kažem da je najveći problem srpskog vaterpola apsolutno neujednačeni kriterijum. Mi nismo od juče, znamo pravila igre i tvrdimo da postoje dvostruki aršini, pogotovo na pozicijama pet metara i centra – zaključio je Udovičić.

Pomoćnik gradonačelnika za sport, Jovan Pavlović Bojadžić, dodao je da je ovo „još jedan pokušaj beogradskih centara moći da se spreče uspesi kragujevačkih klubova“:

– Grad Kragujevac podržava sve što je Dejan Udovičić radi sa Radničkim i staćemo iza svake odluke koju klub donese. U narednom periodu ćemo pokušati da napravimo rezultat i na kraju prvi prođemo kroz cilj, ali na sportski način, a ne na administrativni kako se to radi u našem centru moći – Beogradu. Biće veoma teško, jer nas odluke Saveza sputavaju da pored Kupa Evrope  osvojimo i ovu titulu koja nam je na dohvat ruke. Imamo veliki problem u svim sportovima, da nam savezi smešteni u Beogradu kroje rezultate, odlukama koje nisu sportske. Mi ćemo se i dalje, bez ikakve paranoje, boriti sportski i težiti sportskim rezultatima.

Nema komentara

Odgovorite