Data centar u Kragujevcu – šansa za ravoj IT sektora

- -
1

U cilju bolje pripreme za izgradnju sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu, član Gradskog veća za IKT, elektronsku upravu i “Pametan grad“ Danilo Savić i direktor Vladine Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović, boravili su u Luksemburgu. Nakon sastanka sa direktorom IT centra Vlade Luksemburga, Žil Fejtom i predstavnicima Ministarstva spoljnjih i evropskih poslova Luksemburga, zaključeno je da su ideje u vezi za sekundarnim centrom u Kragujevcu, veoma dobre.

Kako je istakao Danilo Savić, resorni član Gradskog veća, izgradnja sekundarnog Data centra otvara velike mogućnosti za razvoj industrije informacionih tehnologija. Očekujemo da će Kragujevac postati značajan IT centar u Srbiji a možda i šire, kaže Savić.

Predviđeno je da izgradnja sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu počne u aprilu naredne godine, kako bi bio u punom kapacitetu već početkom 2020. godine. U toku je izbor konsultanta za izgradnju, a tender za izbor projektanta biće završen do kraja ovog meseca.

Vlada Srbije u potpunosti će finasirati ovaj projekat. Procena je da će za izgradnju Data centra u Kragujevcu i njegovo kompletno opremanje, biti izdvojeno oko 40 miliona evra, rekao je član Gradskog veća za IKT, elektronsku upravu i “Pametan grad“, Danilo Savić.

Sekundarni Državni data centar u Kragujevcu, biće pet puta veći od postojećeg u Beogradu, i proglašen je strateškim projektom Vlade Srbije. U sekundarnom Državnom data centru, za koji je grad Kragujevac namenio parcelu u Radnoj zoni Feniks površine četiri hektara, biće smeštene kopije podataka državne uprave i lokalne samouprave. U skladu sa svetskim standardima, država je zahtevala lokaciju koja ispunjava stroge bezbednosne i tehničke standarde.

1 komentar

Odgovorite