Danas su Mladenci

- -
0

mladenciMladenci, praznik mladih bračnih parova, uvek se obeležavaju u vreme Vaskršnjeg posta. Ali kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, kao što je sada slučaj, pravilo je da se pomeri u vikned pre. Tako Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave ovaj praznik.

Mladenci se obeležavaju u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su postradali za Hristovu veru 320. godine. Oni su uprkos carskoj zabrani za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih.

Svi ovi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici mladenci u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici. Ovo je običaj novijeg datuma.

Praznik Mladenci prati mnoštvo starih običaja u srpskom narodu, koji potiču iz najdubljih starina. Kako su 40 mučenika sevastijskih bili mladići i ovenčani ljubavlju Hristovom, na crkvenim venčanjima se na glave mladenaca stavljaju venci, koji su istovremeno carski venci, jer je svaki čovek car u svom domu, mučenički venci jer je u braku neophodno podnositi žrtve, kao i venci besmrtne slave u Carstvu Nebeskom. Ovime se supružnicima poručuje da budu verni jedno drugom, kao što su sveti mučenici bili verni Hristu – vernošću koju ne može da savlada nikakvo iskušenje.

mladenčićiDavnašnji je običaj da na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Slične vesti

0

Nema komentara

Odgovorite