Danas je Vrbica

- -
0

vaskrsenje lazarevoSrpska pravoslavna crkva i vernici slave Lazarevu subotu ili Vrbicu pripremajući se za najveći hrišćanski praznik – Uskrs. Smatra se da je na Lazarevu subotu Isus vaskrsao Lazara.

Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Uskrs. Ovaj praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka.

Lazara iz Vitinije je Isus Hristos vaskrsao posle četvorodnevnog prebivanja u grobu. Posle vaskrsenja, Lazar je bio Episkop na Kipru. Posle Lazarevog vaskrsavanja, Isus Hristos ulazi svečano u Jerusalim, a masa razdraganog sveta dočekuje ga svečano; pored ostalog, u rukama nose palmove grančice – današnje vrbove njihova su zamena.

Lazareva subota se praznuje kao poseban, vrlo živopisan običaj. Ovog dana bralo se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosila snaga zelenila na decu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu.Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time se simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.

Vrbica je i dan dečje radosti. Do Drugog svetskog rata proslavljala se i kao školska svečanost.

Ovaj praznik sa poluvaskrsnim bogosluženjem u velikom je poštovanju kod Srba, i mnogi ga slave kao svoju Krsnu slavu.

Slične vesti

0

Nema komentara

Odgovorite