Danas je Vaskršnji ponedeljak i Đurđevdan – Dan grada

- -
0

djurdjevdanSrpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan Vaskrsa – Vaskršnji ponedeljak, ali i praznik Svetog Georgija poznatiji kao Đurđevdan.

Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje slavi se od vremena prvih apostola, a hrišćani ga slave tri dana.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.

Sveti Georgije (275-303) je živeo u vreme cara Dioklecijana, velikog progonitelja pristalica tada nepriznate hrišćanske vere. Georgije je već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna u službi cara Dioklecijana, koji je u njega polagao velike nade. Mladi tribun, kako kaže predanje hrišćanske crkve, odvažno je stupio pred cara i saopštio mu da je hrišćanin, čime je započelo njegovo stradanje za veru. Pod njegovim uticajem, mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva žena Aleksandra. Car Dioklecijan, osudio je Georgija na okove, tamnicu i strašna mučenja koja nisu promenila njegova ubeđenja. Osudio je na smrt odsecanjem glave i Georgija i svoju ženu Aleksandru, koja je izdahnula na stratištu pre pogubljenja.

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.

Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja na konju, u vojvodskom odelu, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odelu. Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je “proždirala” brojne nevine hrišćane.

Sveti Georgije ju je, po verovanju, pobedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac “neznaboštvu”.

Pod pobedom koju je sveti Georgije odneo nad aždajom, verovatno se misli na prekid progona hrišćana, deset godina posle njegove smrti i proglašenje hrišćanstva zvaničnom religijom Rimskog carstva od strane cara Konstantina.

Žena na ikoni je možda i sama carica Aleksandra, žena cara Dioklecijana i veruje se da predstavlja simbolično mladu hrišćansku crkvu.

Đurđevdan – Dan grada

Obeležavanje Dana grada je namenjen Kragujevčanima svih uzrasta.

-10:00 sati, Stara skupština – Svečana sednica Skupštine grada uz uručenje nagrada Počasnom i Zaslužnom građaninu Kragujevca i Đurđevdanskih nagrada za 2012.godine.

-11:00 sati, – Karnevalska povorka gradskim ulicama u organizaciji Gradske turističke organizacije

-12:00 sati, Narodni muzej – Izložba “Vreme-Prostor-Umetnost“- izložba slika likovnih umetnika Ingolštata i Kragujevca povodom 10 godina partnerstva naša dva Grada.

-12:45 sati, Pešačka zona (prostor iznad nekadašnje Zlatne ruže)-otvaranje buradi piva, gradonačelnici Kragujevca i Ingolštata uz prigodan umetnički program gostiju iz Ingolštata.

-13:00 sati, plato Šumadija sajma – uručenje donacije Južnomoravske regije – skuteri za komunalnu policiju.Skutere će primiti gradonačelnik Veroljub Stevanović a reč je o 10 potpuno opremljenih skutera za potrebe Komunalne policije. Vrednost donacije je preko 30 hiljada evra, od kojih je učešće grada Kragujevca 30% sredstava.

-16:00 sati, Svečani salon zgrade Grada – potpisivanje Povelje o povezivanju Kragujevca i Zubinog potoka. Povelju će potpisati gradonačelnik Veroljub Stevanović i predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

-17:30 sati, Muzička škola “Miloje Milojevic“ – delegacija grada Ingolštadata uručiće orgulje kao poklon ovog grada muzičkoj školi.

-19:00 sati, hotel Kragujevac – gradonačelnik Veroljub Stevanović sa saradnicima organizuje zajednički prijem za sve delegacije gradova pobratima i prijatelja.

-20:00 sati, -Trg kod krsta -Praznički koncert – Vlado Georgijev, Kiki Lesandrić, Zvonko Bogdan, Oktava.

-22:30 sati, plato ispred zgrade Grada-vatromet.

Nema komentara

Odgovorite