Danas je Svetski dan zdravlja

- -
0

svetski dan zdravljaŠirom sveta danas se obeležava Dan zdravlja koji je ove godine posvećen hipertenziji.

Hipertenzija je akutna ili hronična bolest u kojoj je povišen krvni pritisak. Često nema prepoznatljive simptome, zbog čega se naziva i „tihim ubicom“. Posledice akutne hipertenzije su najčešće moždana krvarenja, dok se kod hronične hipertenzije najčešće ispoljavaju na bubrezima, mozgu, oku.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od 40 posto stanovništva ima problem sa visokim krvim pritiskom, dok je u Srbiji taj procenat veći i iznosi 47 posto, odnosno svaki drugi odrasli muškarac i dve petine žena.

Među najčešćim uzrocima koji dovode do hipertenzije je i gojaznost od koje u našoj zemlji pati 23 posto odrasle populacije , dok je skoro jedna petina dece i omladine, uzrasta od 7 do 19 godina umereno gojazna i gojazna.

Svetska zdravstvena organizacija donela je odluku o obeležavanju ovog “praznika” na prvoj skupštini ove organizacije 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku. Svetski dan zdravlja se slavi kao godišnjica osnivanja SZO, s jedne strane, ali u isto vreme organizacija koristi taj dan da bi skrenula pažnju svetske javnosti na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite