Danas je Svetski dan televizije

- -
0

Danas se obeležava Svetski dan televizije, jednog od najuticajnijih medija u savremenom svetu, koji presudno utiče na formiranje javnog mnjenja, a koji se pojavio pre više od sedam decenija.

Reč je o mediju koji je dovoljno moćan da, kako veruju stručnjaci, u pojedinim državama, zavisno od stepena obrazovanja građana i životnog standarda, presudno utiče na formiranje javnog mnjenja.

Televizija se, uprkos ekonomskoj krizi koja je pogodila medijski sektor i dalje dobro drži, a većina TV stanica i pored brojnih problema opstaje.

Generalna skupština UN je 17. decembra 1996. godine, na 88. plenarnoj sednici, proglasila 21. novembar Svetskim danom televizije. Na taj dan je 1996. godine u Sedištu UN održan prvi Svetski televizijski forum, na kojem su se okupile ključne medijske ličnosti da govore o porastu značaja televizije za moderno društvo.

Generalna skupština te međunarodne organizacije je tada pozivala sve države članice da obrate pažnju na Svetski dan televizije tako što će učestvovati u globalnoj razmeni programa, sa akcentom na teme poput mira, sigurnosti, društvenog i privrednog razvoja i poboljšanja kulturne razmene.

U Srbiji je registrovano stotinak televizijskih stanica, a TV prijemnike ima gotovo svako domaćinstvo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu 98,7 odsto građana.

Pojedina istraživanja su pokazala da građani Srbije televiziju dnevno gledaju u proseku sat vremena više nego oni u Evropi.

Iako, generalno, dosta vremena provode pred televizorom, građani Srbije nisu u potpunosti zadovoljni programom koji se emituje. Prema anketama, 31 odsto smatra da je potrebno manje komentara, dok je trećina protiv emisija u kojima se diskutuje o nekoj temi.

Dve trećine građana misle da je potrebno više programa iz kojih se nešto može naučiti, a nešto manje od polovine kaže da bi trebalo da bude veći broj inspirativnih tema.

 

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite