Danas je Svetski dan klimatskih promena

- -
0

Danas se obeležava Svetski dan klimatskih promena, sa ciljem informisanja i skretanja pažnje stanovništvu na negativne posledice koje ovakve promene mogu da izazovu.

Očuvanjem biološke raznovrsnosti, održivim korišćenjem prirodnih resursa, smanjenjem zagađenja i preterane potrošnje energije, kako veruju naučnici, možemo usporiti neminovni tok klimatksih promena i posledica istih.

Promene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina smatraju se da su nastale kao rezultat čovekovih aktivnosti a ne kao posledica prirodnih promena u atmosferi.

Efekat staklene bašte je veoma važan kada govorimo o klimatskim promenama pošto se odnosi na gasove koji Zemlju održavaju toplom i kojima pripada najveća zasluga za postojanje života na njoj. Najnovije studije pokazuju da su klimatske promene i globalno zagrevanje direktno prouzrokovale nestajanja pojedinih vrsta organizama.

Klimatske promene će do 2100. godine dovesti do povećanja temperature na Zemlji za 1,4 °C do 5,8 °C. Ovaj negativni efekat koje ove klimatske promene izazivaju su razne vremenske nepogode koje su prouzrokovale brojne katastrofe, pogađajući pojedine delove planete i izazivajući neprocenjivu štetu privredi i društvu u celini.

 

Nema komentara

Odgovorite