Danas je Svetski dan borbe protiv side

- -
0

Srbija je Svetski dan borbe protiv side, koji se danas obeležava, dočekala sa 1.600 zaraženih HIV-om, od kojih su 1.000 na antiretrovirusnoj terapiji.

Samo u ovoj godini do kraja oktobra registrovano je 95 osoba zaraženih HIV-om, kod 26 zaraženih osoba dijagnostikovana je sida, dok je 11 osoba umrlo od ove bolesti.

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS u mnogim gradovima Srbije, pa i u Kragujevcu, biće postavljen “Karavan testiranja”. Svi zainteresovani građani, će moći da dobiju besplatbne savete i da se anonimno testiraju na HIV u kombiju. Omladina Jazas-a će u periodu od 11 do 15 sati deliti prezervative i razgvarati sa mladima.

Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da se tokom cele godine besplatno i anonimno savetovanje i testiranje mogu obaviti u svim zavodima i institutima za javno zdravlje.

Prema izveštaju Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS, u svetu danas sa HIV-om živi oko 34 miliona ljudi i oko polovina ne zna za svoj HIV status.

U nerazvijenim zemljama smanjena je stopa novih HIV infekcija za 25 odsto, ali je i dalje veoma visoka. Samo u prošloj godini u svetu je registrovano 2,5 miliona inficiranih.

Među novoinficiranima najviše je seksualnih radnika, muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcem i intravenskih korisnika droge.

Nema komentara

Odgovorite