Danas je Svetski dan borbe protiv dijabetesa

- -
0

Danas je Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Evropa ga dočekuje sa više od 35 miliona ljudi sa tom bolešću što predstavlja 7,9 odsto odraslog stanovništva, a procenjuje se da će do 2030. godine 430 miliona imati ovu bolest.

Broj obolelih od dijabetesa tipa 2 je mnogo veći (oko 90 do 95 odsto) u odnosu na obolele od dijabetesa tipa 1, pri čemu najmanje polovina s dijabetesom tipa 2 nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest.

Dijabetes je hronično oboljenje sa ozbiljnim pratećim komplikacijama koje obolelima i njihovim porodicama nameće doživotne zahteve u cilju kontrole bolesti.

Integrisana briga o dijabetesu – prevencija, rano otkrivanje, edukacija i adekvatno lečenje, način je da se zaustavi pandemija dijabetesa.

Brojne epidemiološke studije pokazuju da su i osobe sa predijabetesom u riziku za nastanak komplikacija, kako kardiovaskularnih, tako i mikrovaskularnih.

Bez tretmana svaka treća osoba sa pre-dijabetesom oboleće od šećerne bolesti i zato je akcenat usmeren na faktore rizika i zdrav način života.

 

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite