Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

- -
0

sveti simeon mirotočiviSrpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Dan Svetog Simeona Mirotočivog, osnivača srpske dinastije Nemanjića, koji je umro na današnji dan 1200. godine.

Stefan Nemanja rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a pre nego što se 1196. zamonašio, vladao je istočnim srpskim zemljama kao veliki župan.

Tadašnju srpsku državu uspeo je da proširi, aktivno se borio protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve jer je pravoslavlje, po vizantijskom modelu, uspostavio kao državnu religiju.

Četiri godine pre smrti – 1196. godine, odrekao se prestola u korist svog sina Stefana i već sutradan se zamonašio. Kao monah prvo je otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori.

Stefan Nemanja umro je u srpskom manastiru Hilandar, koji je osnovao zajedno sa svojim sinom Rastkom – monahom Savom. On je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti se od tada nalaze u Studenici, zadužbini Stefana Nemanje.

Stefan Nemanja je podigao i crkve i manastire Đurđeve Stupove, Bogorodičin manastir i Svetog Nikolu kod Kuršumlije.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetitelja iz loze Nemanjića.

deo teksta preuzet sa: RTS

Slične vesti

0

Nema komentara

Odgovorite