Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima

- -
0

dan bez duvanskog dimaU Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, ove godine pod sloganom “Domaćinstva bez duvanskog dima”. 

U Srbiji se dnevno popuši oko 68 miliona cigareta, od kojih ostane oko šest tona opušaka koji zagađuju okolinu, a od posledica pušenja svake godine umre 16.000 ljudi. U našoj zemlji je samo 2011. godine zabeleženo čak 6.400 obolelih od raka pluća.

rbija u evropskom vrhu po broju žena pušača, koje se teže oslobađaju zavisti od nikotina nego muškarci, a razlog tome je što im koncentracija ovog toksina u krvi varira znatno više nego kod muškaraca. Takođe, zavisnost od cigareta donosi ženama znatno veće rizike od raka i hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.pluća pušača i nepušača

Duvanska industrija skriva činjenicu da su cigarete napravljene tako da brzo stvaraju i održavaju zavisnost. Mnoge komponente koje sadrže duvanski proizvodi, kao i dim koji stvaraju, farmakološki su aktivne, toksične, mutagene i kancerogene.

Duvanska industrija se sve više usmerava ka ženama, posebno koristeći skrivene reklame koje treba da im sugerišu da cigareta navodno stvara osećaj sigurnosti i seksualnosti.

Dokazano je da deca čije su majke pušile tokom trudnoće kasnije u životu češće imaju zdravstvene i razvojne probleme.

 

 

Nema komentara

Odgovorite