Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

- -
0

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Osobe sa invaliditetom su i dalje u Srbiji diskriminisane, pre svega zbog stereotipa i predrasuda društva. Društvo ne prepoznaje i ne vidi prepreke koje postoje, a koje su postavljene osobama sa invaliditetom.

Kao jedan od najvećih problema je zapošljavanje osoba sa invaliditetom.U Srbiji je samo 13 odsto osoba sa invaliditetom je zaposleno.

Danas od 11 sati u sali Skupština grada biće priređen kolažni program u organizaciji članova udruženja osoba sa invaliditetom povodom. U programu učestviju učenici Škole za decu oštećenog sluha, ŠOSO “Vukašin Marković”, Okružna organizacija Saveza slepih i slabovidih Kragujevac, Međuopštinska organizacija Saveza gluvih i nagluvih, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica”, Socijalna kooperativa “Vivere”, Civilni invalidi rata, Zavod “Male Pčelice”.

 

Nema komentara

Odgovorite