Danas je Međunarodni dan migranata

- -
0

Danas se obeležava Međunarodni dan migranata. Na svetu ima više od jedne milijarde migranata, od toga 214 miliona su međunarodni migranati .

Generalna skupština UN proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata 2000. godine. Još 1990. godine na taj je dan usvojena Konvencija za zaštitu svih migranata radnika i članova njihovih porodica.

Svet danas sve više zavisi od kretanja ljudi i radne snage. Svakim danom povećava se broj migranata, kao i broj onih koji napuštaju svoju zemlju. Suprotno ustaljenoj percepciji, sve je više migranata s visokim obrazovanjem i posedovanjem kvalitetnih radnih veština, ali isto tako i onih kojima se trguje, izbeglica, potražilaca azila itd. Migracije se događaju iz različitih razloga, no zasigurno je najveći broj onih koje su motivisane boljim i kvalitetnijim životom, ekonomskim napretkom, obrazovnim prilikama itd.

U većini zemalja migranti nemaju pristup zdravstvenim uslugama. Trenutno su samo Argentina, Brazil, Francuska, Portugal i Španija obezbedile svima pristup zdravstvenim uslugama, uključujući i ilegalne migrante.

 

Slične vesti

0

0

Nema komentara

Odgovorite