Danas je Međunarodni dan borbe protiv fašizma

- -
0

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma koji je ustanovljen u znak sećanja na progon Jevreja  u nacističkoj Nemačkoj.

Napadi na Javreje počeli su u noći 9. novembra 1938. i do ranih jutarnjih časova narednog dana ubijeno je 90 nemačkih Jevreja, više od 20.000 je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore, a uništene su 1.574 sinagoge, kao i mnoga jevrejska groblja i oko 7.000 radnji.

Kao izgovor za ovaj masovni zločin, tadašnja fašistička vlast iskoristila je vest da je jevrejski izbeglica u Francuskoj Heršel Grinspan, ubio sekretara nemačke
ambasade u Parizu Ernsta fon Rata. Grinspan je ovo ubistvo počinio u očaju nakon što je primio pismo rođaka koji su mu opisali užasne muke koje su preživeli tokom nemačke deportacije Jevreja u Poljsku, oktobra 1938. godine.

Ovaj pogrom u istoriji je poznat pod nazivom “Kristalna noć” zbog polomljenog stakla na izlozima prodavnica, čiji su vlasnici mahom bili Jevreji, a kojim su zasute ulice Berlina i drugih nemačkih gradova. U Nemačkoj se danas koristi izraz “Noć pogroma”, jer se izraz “Kristalna noć” smatra isuviše eufemističkim za počinjene zločine.

Srbija, koja je u vreme Drugog svetskog rata izgubila više od milion građana, neguje sećanje na “Noć pogroma” i blizu 63.000 svojih građana Jevreja koji su likvidirani tokom nacističke okupacije.

Pre Drugog svetskog rata u Nemačkoj je živelo oko 600.000 Jevreja, a posle poraza nacizma 1945. godine samo 12.000. Sada, posle nešto više od sedam decenija, u Nemačkoj ponovo postoji značajna jevrejska zajednica, sa više od 110.000 članova, brojnija nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite