Dan mladosti – omladina Kragujevca poslala Titu prvu štafetu izrađenu u našem gradu

- -
0

dan mladostiStara Jugoslavija na današnji dan slavila je Dan mladosti u čast Titovog rođendana. Njegov rođendan zapravo je  7. maja prema zvaničnim podacima, pa je proslavljane Dana mladosti oduvek unosilo konfuziju.

Na ovaj dan 1945. godine Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije organizovao je svečanu proslavu Titovog rođendana. Omladina Kragujevca predložila je masovno omladinsko štafetno trčanje širom Jugoslavije, sa idejom da mladi, trčeći, predsedniku nose lepo izrađene palice i u njima rođendanske čestitke.

Prva štafeta, sticajem okolnosti, bila je – knjiga. Titu su je poslali kragujevački omladinci, tačnije srećnici koji su preživeli streljanje u Šumaricama i proboj Sremskog fronta. Idejni tvorac prve štafete, na čiji predlog su organizovana masovna štafetna trčanja širom Jugoslavije, bio je Čeh Josif Prohaska, profesor fiskulture u kragujevačkoj gimnaziji i nekadašnji član Sokolskog društva. Prvobitno su radnici u fabrici oružja izradili jednu skromnu palicu koja je u početku bila zamišljena kao vrsta metalnog omota koji će poslužiti samo da se prenese pismo sa pozdravima. Ali, kada je u štampi objavljena fotografija štafetne palice Srbije, umetnički oblikovane, mladi Kragujevčani nisu bili zadovoljni svojim rešenjem, pa su odlučili da smisle nešto bolje. Rezultat je bila “Plava knjiga”, ispisana na mesarskoj hartiji, u kojoj je prikupljeno 15.000 potpisa kragujevačkih omladinaca. Zapravo je knjiga trebalo da bude crvena, ali nijedna knjigoveznica u Kragujevcu tada nije imala platno u toj boji – kaže Ana Panić, kustos – istoričar umetnosti u Muzeju istorije Jugoslavije i napominje da je kasnije u ovom gradu napravljen spomenik prvoj štafeti.

Tito je prvu štafetu primio u Zagrebu 1946. godine.

Javnost je putem radija i televizije, svakodnevno informisana o kretanju štafete i proslavama organizovanim u njenu čast. Na ovaj dan najbolji među najboljima dobijali su priznanja za značajna ostvarenja u protekloj godini.

dan mladosti1Tito je želeo, a Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije je 1957.  godine proglasio 25. maj Danom mladosti. Prva “štafeta mladosti” krenula je 5. maja 1957. godine iz Kumrovca, Titovog rodnog mesta. Svake naredne godine polazilo se iz drugog mesta, i time su se simbolično obeležavali značajni datumi iz istorije Jugoslavije. Konačno, 25. maja, na završnoj svečanosti – sletu – koji se održavao na stadionu JNA, Titu je uručivana od strane najboljih omladinaca te godine.

Titu je poslednja štafeta bila uručena 25. maja 1979. godine. Naredne godine je štafetno trčanje prekinuto 4. maja zbog vesti o smtri Josipa Broza Tita, a štafeta je položena na odar primaoca u Skupštini SFRJ.

Nakon Titove smrti, Štafeta mladosti nastavila je da živi. Omladinci su je, uz zakletvu da će i ubuduće biti “čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu”, predavali, ispod portreta Broza, predsedniku Saveza socijalističke omladine Jugoslavije na stadionu JNA. Poslednju Štafetu mladosti 1987. godine obeležio je skandal, u kom je intervenisala vojska i policija, a koji se dogodio u Sloveniji.
Učešće u proslavi Dana mladosti bilo je velika čast, to je bio najsvetliji i najslavljeniji dan nekadašnje Jugoslavije.

Nema komentara

Odgovorite