Dan maternjeg jezika i početak obeležavanja 80 godina od prvog Vukovog sabora

- -
0

vuk karadžićDanas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i multilingvizma.

Generalna skupština Uneska proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. veka odumreti više od polovine, čak i do 90 odsto.

Najviše su ugroženi jezici sa malim brojem govornika, kao i jezici koji pripadaju malim zajednicama koje nisu civilizovane sa stanovišta zapadnih standarda i nemaju institucije.
Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, a prema procenama državnih zvaničnika, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta.

Simbolično, na Dan maternjeg jezika u Srbiji počeće obeležavanje jubileja – 80 godina od održavanja prvog Vukovog sabora i podizanja Vukove spomen-kuće. Vukov sabor upisan je u Nacionalni registar zaštićenog nematerijalnog nasleđa kao jedina kulturna manifestacija, sa ozbiljnim namerama Nacionalnog komiteta da upiše Vukov sabor na Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa kao primer dobre prakse. Posvećen je negovanju uspomene na život i delo reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Prvi Vukov sabor je održan 1933. i od tada nije održan jedino 1941. i 1944. za vreme Drugog svetskog rata.

Nema komentara

Odgovorite