Dan državnosti: Vučić otvorio Svečanu akademiju u Kragujevcu

- -
1

aleksandar vucic (2)

U zdanju stare Skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet prvi Ustav Srbije, održana je svečana akademija pod nazivom „I Univerzitet… i knjiga…“, kojom je obeležen Dan državnosti.

Svečanoj akademiji prisustvovao je predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u Sretenjskoj besedi rekao da, danas kao i onda, ponovo znamo poput našeg Knjaza da moramo da se uzdamo u sebe, da nam je potrebna Karađorđeva hrabrost i zahvaljujući tome Srbija ponovo radi na sebi i veruje da su sloboda, pravda i život mogući.

– Vera je baš ovde nastala. Sa njom smo nastali i mi. Kada pričamo priče o našoj istoriji, o Nemanjićima, Dušanovom carstvu, knezovima, moramo bez obzira na to koliko su lepe da umemo i da ih prekinemo baš na onom mestu na kojem ih je i prekinulo vreme. Moramo posle toga da nastavimo baš ovde pukim priznanjem da smo u Šumadiji i Kragujevcu dobili modernu srpsku državu i postali Srbija i da su nam to dali jedan preki i hrabri vojnik, jedan mudri, a nepismeni knjaz i jedan romantični bečki student i njihova ogromna nepojmljivo jaka energija i vera. Oni su imali hrabrost, oni su skupljali znanje i bili ubeđeni da od njihovog rada sve zavisi. U trenucima kada su uspevali bili su ujedinjeni, jer samo ujedinjena Srbija je mogla da ide napred. Zato danas mi slavimo, ne samo njih, slavimo veru u nas i u Srbiju – rekao je u besedi Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić kazao je da je puno vremena prošlo od kada iz Kragujevca nije došlo nešto prvo u Srbiji, ali će ponovo doći, jer to je sudbina ovog mesta i ovih ljudi.

– Nikada nismo gubili, uvek smo izlazili kao pobednici. Jednom će proći nevolje i ponovo ćemo vratiti dobar glas i ekonomsku moć, ali neka ostane upamćeno da je 180 godina od donošenja Sretenjskog ustava Kragujevac trebalo da bankrotira i da Vlada nije dozvolila da se to desi. Neka se zna da 181 godinu od donošenja Sretenjskog ustava Kragujevac nije imao da vrati dug i da je Vlada opet pomogla. Neka Vlada i svi drugi znaju da je 179 godina od donošenja Sretenjskog ustava jedan rešio da u Kragujevcu postane spahija i da smo ga u tome sprečili – rekao je Radomir Nikolić.

Svečana akademija počela je himnom Republike Srbije. Umetnički deo programa izveli su glumci Knjaževsko-srpskog teatra. U muzičkom delu učestvovali su Anđela Todorović, Danica Krstić, Pevačko društvo „Studenac“ i Kragujevačko pevačko društvo. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici akademske zajednice i verskih zajednica

Inače, premijer Srbije je okupljenim građanima u porti Stare crkve čestitao praznik Sretenje i podsetio da je u Kragujevcu nastala moderna srpska država.

– Za sve što uradimo, moraćemo da se borimo. Zato vas molim da budemo jedinstveni, složni, da budemo ujedinjeni, da čuvamo našu, Karađorđevu i Miloševu Srbiju, uveren da ćemo sa više rada postizati veće uspehe – poručio je premijer.

FOTO: Duško Đorđević

1 komentar

Odgovorite