Đaci iz Rusije i Makedonije gosti OŠ „21. oktobar“

- -
0

Povodom Dana škole, a u okviru tradicionalne višegodišnje saradnje, kragujevačka Osnovna škola “21.oktobar“, ugostila je đake i nastavnike škole 345 “Aleksandar Sergejevič Puškin“ iz Moskve, škole broj 9, koja takođe nosi ime “Aleksandar Sregejevič Puškin“ iz Perma, grada na obroncima Urala, i učenike škole “Hristo Uzunov“ iz Ohrida.

Za goste iz Rusije i Makedonije, koji će u Kragujevcu boraviti šest dana, i njihove domaćine član Gradskog veća za obrazovanje, prof.dr Nedeljko Manojlović, u zgradi Gradske uprave organizovao je svečani prijem.

Poželevši im dobrodošlicu, prof. dr Nedeljko Manojlović, je rekao da grad Kragujevac podržava različite vidove saradnje, kao i bilateralnu saradnju koju osnovna škola “21.oktobar“ veoma uspešno ostvaruje sa tri obrazovna centra. Posete koje se tom prilikom ostvaruju imaju veliki uticaj na naš obrazovni sistem, a pre svega doprinose razmeni iskustava između dva obrazovna sistema, Rusije i Srbije. Grad Kragujevac i sektor za obrazovanje u poslednje vreme, dodao je prof.dr Manojlović, mnogo polažu na saradnju sa ruskim obrazovnim sistemom. Sredinom septembra imao sam tu čast da boravim u Moskvi i posetim obrazovni kompleks 1279. Tom prilikom potpisali smo zajednički protokol o saradnji kojim planiramo da učvrstimo veze između dva naša obrazovna sistema. Posete đaka i njihovih pratioca, koje se organizuju danas i posete koje planiramo da realizujemo u narednom periodu, prilika su ne samo za razgovor o funkcionisanju obrazovnih sistema, već što je najvažnije, istakao je prof. dr Manojlović, za sticanje prijateljstava koja će trajati čitav život.

Sa ovom konstatacijom složila se i direktorka škole iz Perma Natalija Kudrina Antoljevna, koja je potvrdila da je, pored razmene informacija o obrazovnim predmetima i uslovima u kojima se učenici školuju, najvažnije prijateljstvo koje se razvija među narodima i duša srpskog naroda koju osećaju svi đaci i kolege koji dođu u Kragujevac.

Osnovna škola “21.oktobar“ sa školom iz Ohrida  neguje saradnju već 10 godina, sa školom iz Moskve šest, a školom iz Perma tri godine. Đaci i njihovi nastavnici, gosti su kragujevačkih porodica, što je najbolji način da se upoznaju sa našom kulturom i životom, a gostoprimstvo koje tom prilikom osete, prenesu svojim porodicama u Rusiji, kaže direktor škole Zoran Ranitović.

Škola “Hristo Uzunov“ iz Ohrida sa blizu 1300 đaka jedna je od najvećih u Republici Makedoniji. Uz zahvalnost na prijemu direktor škole Toni Simonovski je istakao da desetogodišnje prijateljstvo sa osnovnom školom “21. oktobar“ pored ostalog, predstavlja i produžetak dugogodišnjih pobratimnskih veza između grada Kragujevca i Ohrida, a delegacijama škola iz Rusije uputio je poziv da budu gosti škole “Hristo Uzunov“.

Nema komentara

Odgovorite