Da nema Fijata, srpska privreda bi propala

- -
1

fiatUprkos nizu negativnih trendova, privreda Srbije se “održava na nogama” zahvaljujući dramatičnom porastu izvoza nakon otvaranja Fijatove fabrike u Kragujevcu, ocenjuje Evropska komisija u najnovijem izveštaju o ekonomskim tokovima 2013.

Privredna aktivnost u Srbiji je drastično opala tokom prošle godine, pre svega zbog slabe potražnje na domaćem tržistu – konstatovali su eksperti EK u kvartalnom izveštaju, ali su predvideli stabilizaciju i lagani oporavak krajem ove i početkom sledeće godine.

Osnov za ovu prognozu je otvaranje Fijatovog pogona u Kragujevcu, zahvaljujući čemu je izvoz (meren u evrima) u prvim mesecima 2013. skočio čak 30 odsto, što je doprinelo smanjenju neravnoteže između uvoza i izvoza, ocenili su eksperti u izveštaju koji obuhvata članice EU i zemlje kandidate.

Pored toga, očekuje se i znatno povoljnija sezona za srpsku poljoprivredu, koja je prošle godine bila pogođena teškom sušom i neočekivano oštrom zimom.

Bruto društveni proizvod Srbije, koji je 2012. opao za 1,7 odsto, ove godine bi trebalo da poraste za isti procenat, dok bi u sledećoj godini mogao da dostigne 1,9 odsto, predviđaju eksperti EK.

Kao jedan od najvećih problema srpske privrede navodi se nezaposlenost, čija stopa već nekoliko godina neprekidno raste, a moguć je i njen dalji rast ako vlada krene u strukturne reforme skupih i neefikasnih preduzeća u državnom i javnom vlasništvu, dodaje se dalje.

Izvor: Kamatica

1 komentar

  1. To su klasicni robovlasnici koji ce da naprave od Kragujevca opet dolinu gladi za 10ak godina kad provale da Bugari hoce da rade i za manje plate. Sramota, nista ne mozemo da naucimo iz istorije..ne tako davne..

Odgovorite