Čepurin na prijemu kod gradonačelnika

- -
0

čepurin kod gradonačelnikaGradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednik Skupštine grada Saša Milenić organizovali su prijem za ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina, koji je bio u dvodnevoj radnoj poseti našem gradu.

Odnosi sa Srbijom uvek su bili dobri. Zvanični diplomatski odnosi uspostavljeni su u godinama nakon Drugog srpskog ustanka i kroz istoriju nisu menjani. Važno je poštujemo nasleđe, ali moramo da razmišljamo i o modelima kako ćemo da gradimo budućnost. Srbija je jedan od značajnih partnera Rusije na Balkanu i mi smo spremni da radimo na povećanju efikasnosti i mogućnosti za unapređenje zajedničkih projekata. Perspektive su dobre, naročito posle nedavne posete srpske delegacije kada su podstaknute značajne mogućnosti. Saradnja mora da bude uzajamna, povoljna za obe strane, a takvih pravaca ima više. Tu pre svega mislim na saradnju u oblasti energetike, Gasprom odnosno Gaspromnjet, kao većinski vlasnik, uložio je značajna sredstva u razvoj NIS – a. Uskoro počinje i gradnja srpskog dela međunarodnog gasovoda Južni tok kao i realizacija ugovora koji su potpisale “Železnice Srbije“ i Ruske državne železnice o realizaciji ruskog državnog kredita za modernizaciju infrastrukture i voznih sredstava u Srbiji, istakao je Čepurin.

Imajući u vidu tradiciju u vojnoj i automobilskoj industriji, osim saradnje u tim oblastima, Čepurin vidi mogućnost saradnje i u oblasti bankarstva i poljoprivrede.

Očigledno je da postoje određeni pomaci kada je reč o privrednoj saradnji između naših zemalja.  Pojedine firme iz Kragujevca kao što su Gomma line ili Kuč već izvoze na rusko tržište, ali to još uvek nije u onoj meri kako bi mi želeli da bude. I ambasador je u razgovoru spomenuo da bi bilo dobro da ovaj region podigne na viši nivo saradnju sa gradom Smolensk, regijom koja se nalazi između Moskve i Minska. Naravno, mnogo toga ne zavisi samo od nas, nego i od politike koju vode vlade naših zemalja kao i naših ambasada. Mi smo kao grad spremni za takve korake a iz razgovora sa gospodinom Čepurinom vidim spremnost da u tome posreduje i pomogne, rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

 

Nema komentara

Odgovorite