Brnabić: Isplata 100 evra biće završena za dve nedelje

- -
0

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na TV Prva da danas kreće isplata pomoći od 100 evra koji su se za nju prijavili, te da očekuje da će za oko dve nedelje svi biti isplaćeni.

Ona je rekla da se više od četiri miliona građana prijavilo za pomoć od 100 evra, što znači da zajedno sa penzionerima i onima koji primaju socijalnu pomoć oko šest miliona ljudi biće isplaćeno.

“Danas kreće isplata. Mi možemo dnevno da isplatimo oko 500.000 građana, što znači da u naredne dve nedelje možemo da isplatimo sve koji su se prijavili”, navela je premijerka.

Brnabić je rekla da je svakom trenutku državljanima Srbije dozvoljeno da uđu u zemlju, te da neće biti potreban PCR test.

“Vidim da postoje dezinformacije oko izlaska iz Srbije. Naši građani mogu slobodno da izlaze iz zemlje, samo je potrebno da provere šta zemlje u koje idu traže, pa onda mi na zahtev radimo PCR testiranje”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je otvaranje granice sa Mađarskom pravovremeno, zbog ekonomije, otvaranja radnih mesta i povratka privrede.

“Poslali smo preporuke poslodavcima. Socijalna distanca, mere prevencije na zatvorenom prostoru, smenski rad u većim kolektivima. U najvećem broju slučajeva su to asimptomatski bolesnici. Testiranjem većih kolektiva pronalazimo. Veća žarišta sada imamo u Vranju, Leskovcu, fabrici ‘Kajzen’”, navela je premijerka i dodala da je prerano za “pobednički krug”, ali da je situacija sa epidemijom korona virusa pod kontrolom.

Ana Brnabić je rekla da će građani uskoro moći da se testiraju na antitela, te da će test koštati oko 1.200 dinara.

“Ipak, to je još uvek odluka koja treba da se donese. Država na tim testovima neće zarađivati”, navela je premijerka.

Brnabić je izjavila da je otvaranje granice sa Mađarskom pravovremeno, zbog ekonomije, otvaranja radnih mesta i povratka privrede.

“Poslali smo preporuke poslodavcima kako da se zaštite od virusa – socijalna distanca, mere prevencije na zatvroenom prostoru, smenski rad u većim kolektivima. U najvećem broju slučajeva su to asimptomatski bolesnici. Testiranjem većih kolektiva pronalazimo nove slučajeve. Veća žarišta sada imamo u Vranju, Leskovcu, fabrici ‘Kajzen’”, navela je premijerka.

Kako je rekla, epidemija u Srbiji i dalje traje.

“Potrebno je 28 dana bez novih slučajeva da bi se proglasio kraj epidemije. Danas imamo između 40 i 100 slučajeva dnevno. Situacija u bolnicama je takva da se bolnice polako vraćaju normalnom režimu rada”, navela je Brnabić.

Ona je dodala da se nada da neće biti drugog talasa ili da neće biti toliko jak.

Nema komentara

Odgovorite