Bivši direktor apeluje – ne gasite “Urbanizam”!

- -
2

Bivši direktor “Urbanizma” Aleksandar Rudnik Milanović apelovao je na gradonačelnika Kragujevca i odbornike u Skupštini grada da se ne usvoji odluka o gašenju tog preduzeća i pripajanju JKP “Čistoća”.

“Poštovani gradonačelniče Nikoliću, gospodo šefovi odborničkih grupa, samostalni odbornici i odbornici, ovom prilikom Vam upućujem javni apel, da ne izglasate Inicijativu za pripajanje JP “Urbanizma” JKP “Čistoći” na sednici 23.2.2018. na kojoj je ta tačka na dnevnom redu”, navodi Milanović saopštenju dostavljenom medijima.

On je, takođe, apelovao da Gradsko veće, a nakon toga i Skupština grada Kragujevca, hitno stave na usvajanje Inicijativu za formiranje Regionalnog preduzeća “Urbanizam”, pre svega jer postoji dokumentacija o 12 Odluka opštinskih Veća, koje su se pismeno izjasnile da žele da učestvuju u formiranju takvog preduzeća .

“U tom slučaju grad Kragujevac bi imao priliku da sebe promoviše kao Regionalni centar, koji ima javno regionalno preduzeće, koje se bavi njegovim celokupnim strateškim razvojem, pre svega, jer urbanizam nije disciplnina koja se može staviti u isti nivo rada sa košenjem trave, uređivanjem tezgi, farbanjem parking mesta i uređivanjem gradskih grobalja, već se od strane odgovorne i mudre politike mora posmatrati kao strateško preduzeće, u kojem se kreira proces njegovog razvoja, koji se mora obavljati nezavisno, upravo zbog složenosti procesa stvaranja i izrade takve dokumentacije”, navodi Milanović.

On ističe da bi prestajanjem postojanja “Urbanizma”, prestala tradicija urbanističkog planiranja duža od 50 godina. Tim činom bi trajno bio narušen sistem razvoja grada Kragujevca.

Milanović ističa da ni u jednom većem gradu u Srbiji, poput Novog Sada, Beograda i Niša, urbanizam nije posmatran kao deo komunalnih delatnosti, već kao strateško javno preduzeće, od čije efikasnosti zavisi održivost grada, a ne samo održivost njegove delatnosti.

“Da je upravo tako i na internacionalnom planu, pokazuju primeri gradova u Kini i Rusiji, gde takva preduzeća imaju posebnu pažnju celokupne Izvršne vlasti, koja se permanentno brine o održavanju njihove efikasnosti i produktivnosti, pre svega znajući da im od kvaliteta njihovog rada, zavisi sopstvena budućnost”, navodi Milanović.

Aleksandar Rudnik Milanović je na čelu “Urbanizma” bio do februara prošle godine kada je podneo ostavku. Kako je tada obrazložio glavni razlog bilo je neprihvatanje Gradskog veća Kragujevca da pristupi osnivanju regionalnog preduzeća “Urbanizam”.

2 Komentara

  1. Neka Ritam grada proveri ono o čemu se priča po gradu a to je da je grad odustao od pripajanja Direkcije Čistoći . Ako je to tačno , zaposleni ovog čoveka treba da zamole da se vrati na mesto direktora i sprovede formiranje Regionalnog preduzeća za urbanizam, jer je on jedini javno to rekao !!!

Odgovorite