Besplatna radionica programiranja i robotike „ProgramIgranje“

- -
2

Od novembra u našem gradu počela je sa radom radionica programiranja i robotike za osnovce „ProgramIgranje“.

Ideja je nastala kada je nastavnik informatike i računarstva u OŠ „Radoje Domanović“ i OŠ „Stanislav Sremčević“, Miloš Milosavljević, imao priliku da svoje učenike vodi na takmičenje „Kodigranje“ u organizaciji fonda „Bitka za znanje“ i da se uveri da među osnovcima postoji ogromno interesovanje za bavljenje pomenutim aktivnostima. Izuzetan plasman na takmičenju samo je potvrdio visoku motivisanost učenika i učvrstio uverenje nastavnika da treba nastaviti učešće u ovakvim i sličnim projektima.

Početkom leta konkuriše kod fondacije „Živi svoju ideju“ u organizaciji firme SBB u nameri da pribavi adekvatnu opremu za organizovanje radionica na kojima bi kragujevački osnovci mogli potpuno besplatno savladati prve korake iz programiranja i praktične primene stečenih znanja, a sve zahvaljujući robotima. Ideja, koju je u veoma oštroj konkurenciji na finalu i superfinalu selekcije kandidata demonstrirao, svidela se članovima žirija SBB-a, pa je tokom oktobra nabavljen najveći deo neophodne opreme i izvršen upis malih polaznika.

Umesto planiranih tridesetak učenika, na radionicu je upisano čak 80 zainteresovanih mališana uzrasta od 11 do 15 godina. Oni su, shodno svom predznanju, podeljeni u dve kategorije i veći broj grupa. Radionica se održava subotom i utorkom u digitalnim kabinetima osnovnih škola „Radoje Domanović“ i „Stanislav Sremčević“. Radionicu potpuno volonterski vodi nastavnik informatike i računarstva Miloš Milosavljević sa željom da deci prenese znanje koje se može pokazati kao veoma korisno i biti odskočna daska pri izboru srednje škole, a kasnije i profesije.

Nastavnik i njegovi mali programeri koriste ovu priliku da se obrate svim društveno odgovornim preduzećima, institucijama i pojedincima koji prepoznaju značaj jednog ovakvog vida edukacije da istu podrže i omoguće nabavku preostale neophodne opreme, zahvaljujući kojoj bi deca imala priliku da svoje znanje i veštine dodatno prošire. U pitanju nisu velika materijalna sredstva, a budućim programerima bi bila od neizmerne pomoći.

2 Komentara

Odgovorite