ANALIZA rezultata lokalnih izbora u Kragujevcu

- -
0

Završeni su lokalni izbori u Kragujevcu i raspoređeno je 87 odborničkih mandata na 7 izbornih lista. Na izborima učestvovalo je ukupno 14 lista političkih stranaka, koalicija i grupa građana. Pobedu je odnela vladajuća Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima.

Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ odnela je ubedljivu pobedu i osvojila 46 odborničkih mandata i može sama da formira vlast. Srpska napredna stranka osvojila je približno isto broj glasova kao 2016. godine, kada su prvi put pobedili u Kragujevcu. Mesta na toj listi našli su i Socijaldemokratska partija Srbije, PUPS, Pokret socijalista, PSS – BK i Jaka Srbija. Vladajuća stranka opravdala je ulogu favorita i najbolje organizovanu političku organizaciju u Srbiji, koja je ispratila pobedu sa parlamentarnih izbora i popularnost predsednika Srbije i pored povlačenja Radomira Nikolića i postavljanja Nikole Dašića za nosioca liste i budućeg gradonačelnika.

Veroljub Verko Stevanović sa listom „Svi na ovu stranu“, koju su činili još SPO i Bolja Srbija predsednika opštine Topola, Dragana Jovanovića, ostvario je tek nešto više od 12.000 glasova i 17 mandata. Bio je ovo drugi uzastopni poraz bivšeg gradonačelnika i pitanje je da li će više pokušavati da se vrati na funkciju upravo zbog te činjenice, ali i godina. Već u izbornoj noći najavili su da neće učestvovati u formiranju vlasti.

Koalicija SPS i Jedinstvene Srbije opet je zauzela treće mesto, ali sa manjim brojem glasova nego 2016. godine i jednim odborničkim mandatom manje (9 ukupno – 6 SPS, 3 JS). Ovakav rezultat smatra se neuspehom, pre svega jer je lokalnu kampanju vodila i ministarka Slavica Đukić Dejanović, i naredni period pokazaće da li će ponovo biti u vlasti, što pre svega zavisi od dogovora na republičkom nivou.

Grupa građana „300 Kragujevčana i Pokret volim selo svoje“ osvojila je 5 odborničkih mandata. Bivši funkcioneri Zajedno za Šumadiju, udruženi sa novim pokretom, prvi put su nastupili pod ovim imenom, a s obzirom na najave o pobedi na lokalnim izborima verovatno nisu u potpunosti zadovoljni izbornim rezultatom, jer su jedini imali listu od 87 odborničkih kandidata uz SNS, Svi na ovu stranu i SPS-JS.

Grupa građana „Alternativa – Kragujevačka Inicijativa i Nova Snaga“, predvođena Slađanom Rakićem, osvojila je 4,5% i 4 mandata. Skoro nijedno istraživanje nije im davalo cenzus, ali su Rakić i KG Incijativa, pojačani Novom Snagom, uspeli da kao grupa građana u procentima ponove rezultat iz 2016. godine i osvoje 3 puta više glasova nego što su za dan i po skupili potpisa za predaju liste.

Lista „Za Kraljevinu Srbiju“ predvođena POKS-om i državnim sekretarom u Ministarstvu pravde, Mirkom Čikirizom, napravila je iznenađenje i sa nešto više od 3% glasova i 3 mandata ušla u Skupštinu grada Kragujevca.

“Kragujevačka priča”, sastavljena od članova nekadašnjeg gradskog odbora LDP, učestvovala je kao manjinska lista koalicije “Tolerancija” i pored toga što im je nedostajalo više od 500 glasova za 3% uspela je da osvoji 3 mandata, jer je za njih važio „prirodni prag“ nacionalnih manjina.

Ispod cenzusa ostala je “Metla 2020” sa iznad prosečnim rezultatom u odnosu na sve ostale koji su osvojili manje od 2% glasova. Vladica Stanojević, direktor Zavoda za smeštaj odraslih „Male Pčelice“ nije uspeo da uđe u gradsku Skupštinu, kao i lista Aleksandra Šapića, iako je postala deo Skupštine Srbije. Liste Srpske radikalne stranke, Pokreta mladih Kragujevčana, Ruske stranke i Demokratske unije Roma osvojili su po 500 ili manje glasova.

Skupština grada Kragujevca i nova gradska vlast mora da se izabere u naredna dva meseca. Videćemo koga će Srpska napredna stranka i Nikola Dašić pozvati u vladajuću većinu.

Nema komentara

Odgovorite