ANALIZA: Kalkulacije na kragujevačkoj političkoj sceni

- -
4

Da li je u Kragujevcu uskoro moguće novo prekomponovanje lokalne vlasti? 

NikolicVucic

Lokalni izbori u Kragujevcu 2016. godine doneli su pobedu liste Srpske napredne stranke, na kojoj je bio i veliki broj odbornika koalicionih partnera i poraz zajedničke liste Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke.
Pored njih, cenzus su prešle još četiri izborne liste, od kojih je jedna manjinska. Različtim pregrupisavanjem mnoge odborničke grupe nemaju veze sa imenima stranaka sa kojima su prešle cenzus.
Tako danas, posle najavljene kandidature Aleksandra Vučića za predsednika Srbije i prestankom mandata Tomislava Nikolića, oca gradonačelnika Kragujevca Radomira, otvaraju se mnoga pitanja na kragujevačkoj političkoj sceni, a jedno od njih je i opstanak sadašnje vlasti i na čiju će stranu stati odbornici vladajuće većine, ali i opozicije.

Srpska napredna stranka ima 32 odbornika i ostaje veliko pitanje na čijoj će strani biti u potencijalnom sukobu osnivača i aktuelnog predsednika te stranke, ali s obzirom da je listu sastavljao Radomir Nikolić može se računati da većina odbornika njemu „drži stranu“.

SPS i Jedinstvena Srbija imaju ukupno 10 odbornika i od njih se može očekivati da budu na strani „ruke koja hrani“, ali i da sačekaju povoljan trenutak i izlaskom iz vlasti, kao i 2013. godine, privremeno ostanu bez nje i obezbede siguran povratak kada se za to steknu uslovi.
„Jaka Šumadija“ je nastala kao organizacija bivših odbornika Demokratske stranke i odmah je podržala vlast i teško je očekivati povratak u pređašnje stanje, baš kao i dve odbornice „Saveza za
jaku Srbiju“, koji je nastao iz SDS. Zanimljiva je situacija u kojoj se nalazi Nova Srbija, jer je član Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljko Manojlović, pre desetak dana postao potpredsednik stranke i svakako će slediti novu politiku Velimira Ilića, oni imaju još jednog odbornika uz jednog Karićeve stranke, koja je na Vučićevoj strani, ali tu možda presudnu ulogu neće imati centrala.
Odbornici SPO, LDP i Pokreta „Za naš grad, ukupno osam, prošli put su učestvovali u “prekomponovanju“ vlasti i njima Nikolićevo okretanje leđa SNS ide na ruku u eventualnom pokušaju da budu deo vladajuće većine, jer su posle izbora ostali izvan nje.

Srpska narodna partija sa jednim odbornikom, i u najavi pojačana dojučerašnjim članom kluba SPO, deo je vladajuće većine, ali će verovatno čekati konačan rasplet, baš kao i jedan odbornik Nove
Snage, koji je u sličnom položaju. SDPS Rasima Ljajića, sa dva odbornika, verovatno želi da bude na strani centrale SNS u Beogradu, pa na njih pre može računati „Vučićeva“ većina, baš kao i tri odbornika PUPS. Troje odbornika sa liste Demokratske stranke nisu deo odborničkog kluba već nastupaju samostalno, pa je tako predvidivo ponašanje da neće podržati bilo koju većinu frakcija SNS za dvoje koji nisu pristupili „Jakoj Šumadiji“, ali ne i samostalne odbornice, koja je poslednja položila zakletvu, jer se nije odredila ni prema jednoj od te dve organizacije.
Prosta matematička rešenja u ovoj situaciji su isključena i eventualni politički sukob Nikolića i Vučića rešavaće se i u Kragujevcu na osnovu dogovora pojedinaca i ličnih odnosa, mnogo pre zvanične politike centrala stranaka.

4 Komentara

  1. Dobra analiza. Mozda bi, u zavisnosti od toga sta su nam priredjivali pojedini odbornici (preletaci), ovaj tekst mogao da nosi i naziv “Kanalizacija politicke scene”.

Odgovorite