Ambasador Švedske posetio Kragujevac

- -
0

krister asp svedskaAmbasador Švedske u Srbiji, Krister Asp, sa saradnicima posetio je juče Kragujevac, gde se najpre susreo sa gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem, a zatim i obišao Spomen muzej „21. oktobar“, u kome je predstavljen projekat koji finansira ambasada Češke.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca, Veroljubom Stevanovićem, i njegovim saradnicima, članom Gradskog veća za međunarodnu saradnju, prof. dr Dobricom Milovanovićem, i zamenikom predsednika, Slavicom Kominac, ambasador Asp i njegov domaćin obratili su se predstavnicima medija.

Stevanović je rekao da je sa ambasadorom Aspom imao izuzetno prisan razgovor u kome je dotaknuto više tema, jako bitnih.

– Pre svega bitno je što je on danas ovde, bitan je povod i ne samo projekat, već i pogled na ono što se ranije dešavalo od strane ambasade ka Gradu, i pogled na to šta je moguće u budućnosti, u ovom trenutuku, ali i dugoročnije. Govorili smo o mnogim stvarima. Šta Švedska može, šta čini i ka Srbiji i ka gradovima u Srbiji i o tome koliko je moguće, vrlo brzo, koliko sutra, da investitori iz Švedske budu u Srbiji, a time i u našem gradu. Ubeđen sam da ćemo vrlo brzo, a nadamo se da će to biti već od leta, ako Bog da i dobijemo taj datum, biti u prilici da razgovaramo i o konkretnim stvarima, ne samo o ovim projektima, već i mogućim investitorima ovde – rekao je Stevanović.

Ističući da je razgovor sa gradonačelnikom bio sadržajan i konstruktivan Asp je rekao da mu ovo nije prva poseta Kragujevcu, ali da svaki put kada dođe ostane zapanjen dinamikom njegovog razvoja.

– Prosto se vidi i oseti razvoj, odnosno napredak koji je Kragujevac postigao. Krajem juna održaće se važna rasprava među članicama EU i moja zemlja i ja lično smatramo da je Srbija zaslužila da dobije datum za otvaranje pregovora za pristupanje EU krajem juna. Mislimo da to Srbija zaslužuje, jer smo videli konkretne postupke, ali takođe i vizionarske korake koje je ova Vlada preuzela u nastojanju da Srbija napreduje. I važno je da Srbija ostane odlučna na tom putu – kazao je Asp.

Govoreći o današnjoj poseti Kragujevcu ambasador Švedske istakao je da je reč o podršci projektu koji Švedska finansira, a odnosi se na decu koja uče iz prošlosti i koji ima za cilj jačanje tolerancije i ljudskih prava.

– Sve zemlje, uključujući i moju, naparavile su mnogo grešaka u prošlosti, ali je važno da znamo te greške, da znamo zašto su se desile i učimo na njima. Projekat obuhvata 300 kragujevačkih tinejdžera i studenata, 50 nastavnika. Kragujevac je zapravo samo početak, jer nam je namera da se projekat proširi i na ostale gradove u Srbiji. Primili smo snažnu podršku gradonačelnika Stevanovića i ostalih predstavnika obrazovnog sistema – otkrio je ambasador Asp.

U nastavku posete Kragujevcu Asp je prisustvovao prezentaciji projekta u Spomen muzeju „21.oktobar“. Pored učesnika projekta prezentaciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave i školske uprave.

Nema komentara

Odgovorite