Ambasador Nemačke posetio Kragujevac

- -
0

ambasador nemacke Hajnc VilhelmAmbasador Nemačke, Hajnc Vilhelm, danas je posetio Kragujevac. Tim povodom za njega je najpre organizovan prijem u zgradi Grada, na kojem je o saradnji dva naroda razgovarao sa gradonačelnikom Kragujevca, Veroljubom Stevanovićem, predsednikom Skupštine grada, Sašom Milenićem, zamenikom predsednika Skupštine grada, Slavicom Kominac, članom Gradskog veća za međunarodnu saradnju, Dobricom Milovanovićem i pomoćnikom gradonačelnika za regionalnu i međuregionalnu saradnju, Slađanom Radovanovićem.

Govoreći o saradnji naroda Nemačke i Srbije, gradonačelnik Stevanović je naglasio da je intenzivna saradnja sa ambasadom Nemačke započela 1996. godine, nakon dolaska demokratske vlasti.

– Ovog jula navršava se i 10 godina od potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Ingolštatom i to će biti na poseban način obeleženo. Programom koji smo dogovorili, a koji je inicirao gradonačelnik Ingolštata, Alfred Leman, grad Kragujevac će se predstaviti u martu na sajmu MIBA u Ingolštatu, a biće organizovani i brojni poslovni susreti. U maju, kada obeležavamo Dan grada, očekujemo prisustvo predstavnika Ingolštata, ali i ambasadora, s obzirom na značaj prijateljstva i pobratimstva naša dva grada.Nakon toga, delgacija Kragujevca boraviće u junu u Ingolštatu, povodom obeležavanja desetogodišnjice saradnje, a tome će prisustvovati i svi gradovi pobratimi Ingolštata – rekao je Stevanović.

Zahvaljujući se na doborodošlici ambasador Nemačke, Hajnc Vilhelm, podsetio je da je na dužnost stupio u septembru prošle godine.

– Ja vršim svoju funkciju ne samo u Beogradu, već želim da se upoznam i sa drugim regionima i gradovima u Srbiji. Kragujevac ima veoma važno mesto što se tiče odnosa između Nemačke i Srbije. Imajući u vidu ono što se dogodilo u oktobru 1941. godine, kada su nemački vojnici streljali više hiljada građana – kazao je Vilhelm.

Ovom prilikom, Vilhelm je obišao i Spomen muzej „21. oktobar“, nakon čega je položio venac kraj spomenika streljanim građanima i đacima.

– Ambasador je potvrdio ličnu zainteresovanost za čitav niz programa obeležavanja desetogodišnjice pobratimstva između Kragujevca i Ingolštata, ujedno i kragujevačkog usmerenog pogleda ka Nemačkoj i Evropskoj uniji – izjavio je Saša Milenić, predsednik Skupštine grada.

Nakon toga, ambasador je sa atašeom za privredu, Arturom Hertleom, posetio kompanije „Meggle“ i „Fijat automobili Srbija“.

Nema komentara

Odgovorite