Ambasador Kube posetio Kragujevac

- -
0

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić priredio je prijem za ambasadora Kube Gustava Tristu del Toda. Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o dosadašnjoj saradnji i dugogodišnjem prijateljstvu dve zemlje, koje su nedavno obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Veze između naših naroda sežu do davnih vremena i povezuje nas mnogo toga. Zadovoljstvo je upoznati grad tako bogate istorije, kulture i tradicije. U razgovoru sa gradonačelnikom saznao sam o industrijskom razvoju i potencijalima grada, a razmatrali smo moguću saradnju u oblasti kulture. Drago mi je da je u Kragujevcu otvorena izložba koja je posvećena heroju kubanske revolucije Če Gevari”, rekao je ambasador Kube, Gustavo Trista del Todo.

Gradonačelnik Radomir Nikolić podsetio je da je Kragujevac uvek otvoren za uspostavljanje međunarodne saradnje, i da je kultura polazna tačka koja vezuje države i ljude.

“Mi želimo da predstavimo Kragujevac svetu i da predstavimo svet građanima Kragujevca. Planiramo da organizujemo Dane Kube u Kragujevcu naredne godine, i na taj način približimo kubansku kulturu, muziku i ples, da uključimo naše maturante i studente španskog jezika. Kuba jeste daleko i nije jednostavno napraviti intenzivniju saradnju, ali verujem da će je naše dve države ostvariti u oblasti medicine, a to je prilika i da grad Kragujevac kroz institucije zdravstva uđe u te programe”, kazao je Nikolić.

Ambasador Kube u Srbiji posetio je i Spomen muzej “21. oktobar“ i izložbu “Če u Kragujevcu“ autora Marka Terzića. Izložba je umetničko istorijski osvrt na dan koji je Če Gevara proveo u Kragujevcu 1959. godine.

Posle posete muzeju, ambasador del Todo položiо је cveće kraj Spomenika streljanim đacima u Spomen parku Šumarice.

Nema komentara

Odgovorite