Alternativni respiratori stižu iz Kragujevca

- -
0

Tim stručnjaka Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu i Instituta za materijale i zavarivanje „Majnd grupe“, kako je objavila Radio televizija Srbije, napravili su prototipe alternativnih respiratora.

Uređaj koji može da spase život – alternativni respirator snabdeva pacijente kiseonikom i na osnovu unetih parametara, mehanički ambulantni balon radi samostalno. Ideja je bila da se u kratkom roku osmisle jednostavni, prenosivi uređaji koji mogu da pruže pomoć velikom broju bolesnika.

„Napravili smo tri prototip verzije automatizovanog manuelnog upumpavanja i ispumpavanja vazduha u telo bolesnika koje mogu da zamene medicinsko osoblje“, kaže za RTS Dragan Stanojević iz „Majnd grupe“ u Kragujevcu.

Na taj način rasteretili bi se bolnički respiratori neophodni za negu pacijenata sa težom kliničkom slikom. U slučaju da ih ne bude bilo dovoljno, alternativni uređaji, rešenje su za bolesnike sa blažim simptomima.

„Moguće su sve modifikacije na njemu, prilagođavanje u zavisnosti od potreba stvarnih i pacijenata i njihove kliničke slike. Druga velika prednost jeste brzina izrade. Dakle, uređaj se može raditi i na CNC mašini i na 3D štampaču“, ističe Andreja Radovanović iz „Majnd grupe“.

Prave se od medicinskog čelika, pleksiglasa i plastike i imaju osnovne funkcije, kao konvencionalni respiratori. Tim kragujevačkih naučnika radi na njihovom usavršavanju, kako bi ih što više približili zahtevanim standardima.

„To znači da parametre koji mogu da se preuzmu od pacijenta i od procesa koji se dešava, povratnim putem vratimo u kontrolu ovakvog uređaja, čime on postaje pametniji i mnogo bolji za upotrebu na pacijentima“, kaže za RTS prof. dr Nenad Grujović sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Alternativni respiratori napravljeni u Kragujevcu, uz konsultaciju sa lekarima, odmah mogu da se stave u funkciju. Naučnici kažu, da bi sa većim brojem 3D štampača svakodnevno mogli da urade seriju jeftinih, a efikasnih uređaja, neophodnih našem zdravstvu, piše na sajtu RTS-a.

Nema komentara

Odgovorite