Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kancelariji za mlade

- -
0

U sredu, 7. novembra sa početkom u devet časova, u prostorijama Kancelarije za mlade Kragujevac, nevladina organizacija „Eko fun kamp“ u saradnji sa Crvenim krstom Kragujevac sprovešće humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Portal Ritam grada ovom prilikom apeluje na sve čitaoce da podrže akciju mladih Kragujevčana i svojim odazivom pomognu da što veće količine dragocene tečnosti budu distribuirane do onih kojima je najpotrebnija – daj krv, spasi život!

Davanje krvi je korisno jer dolazi do stimulacije koštane srži koja na ovaj način stvara nove krvne ćelije, a dobrovoljnim davanjem i obaveznim prethodnim pregledom dobijate uvid u  Vaše zdravstveno stanje.

Ovim činom pokazaćete humanost i ljubav prema čoveku i time spasiti nečiji život.

Ko može dati krv?

Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola stare od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda. Krv ne mogu dati lica za koja lekar utvrdi da boluju od akutnih ili izvesnog broja hroničnih oboljenja, kao i lica čija krv može da ugrozi zdravlje primaoca.

Koja količina krvi se daje?

Prosečna odrasla osoba ima 70 ml krvi na kilogram telesne težine. Osoba od 70 kg ima oko 5 do 5,5 litara krvi. Može da se da trinaesti deo od ukupne količine tj. do 450 ml krvi.

Za koje vreme data krv može da se nadoknadi u organizmu?

“Tečni” deo krvi nadoknadi se iz rezervi za tridesetak minuta, a ćelijski elementi za 30 do 60 dana. Dnevno se stvori 50 ml nove krvi i isto toliko razgradi. Stvaranje krvi u kostnoj srži može da se poveća 6 puta (6×50 ml=300 ml dnevno), što znači da data količina krvi teoretski, može da se obnovi za jedan i po dan. Najsporije se nadoknađuje gvožđe koje ulazi u sastav svakog crvenog krvnog zrnca. Zato je razmak između dva davanja 3 do 4 meseca.

Kako se ponašati posle davanja krvi?

Uobičajeno, kao i pre davanja krvi. Jedini medicinski propis je da se nakon davanja krvi popije dovoljno tečnosti. Ishrana i fizičke aktivnosti su uobičajene. Posle davanja krvi ne treba pušiti 2 sata, a 6 sati ne treba raditi pored nezaštićenih opasnih aparata i mašina. Takođe se preporučuje osobama koje se profesionalno bave poslovima na visini ili vožnjom, da tog dana ne rade.

Nema komentara

Odgovorite