Akcija “Bukom protiv mraka” održana i u Kragujevcu

- -
0

Članovi Grupe za slobodu medija organizovali su danas ulične akcije u pet gradova Srbije, među kojima je i Kragujevac, kako bi građane upoznali sa svojim zahtevima podnetim Vladi i Skupštini Srbije radi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

“Najvažniji deo akcije Grupe za slobodu medija je da podsetimo građane da su im mediji i novinari neophodni, jer ne mogu bez informacija”, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić, koji je građanima delio letke na Trgu Republike u Beogradu.

U lecima se građani pozivaju da podrže zahteve Grupe za slobodu medija, koja okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, a osnovni cilj je da se spreči dalje urušavanje slobode medija.

Akcija Grupe je organizovana na tri mesta u Beogradu, na Trgu Republike, u Knez Mihajlovoj i na Terazijama, ali i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Vranju.

Lekić je istakao da građani ne mogu bez novinara šta god da o njima mislili i da je važno da podrže novinare u borbi za slobodu medija.

U Kragujevcu je akcija održana u Velikom parku kod fontane. Prolaznicima su novinari delili bedževe i razgovarali o položaju medija i problemima sa kojima je novinarstvo danas suočeno.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne gupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre dve godine.

Nema komentara

Odgovorite