Aces Projekat „Mediji i realnost – saveznici ili protivnici“

- -
0

projekat politehnička„Akademija centralno-evropskih škola“ je inicijativa ERSTE Stiftung kojom koordinira „Interkulturelles Zentrum“ u saradnji sa „Včeli Dom“, koja šest godina okuplja 15 evropskih država, njihove učenike, nastavnike, škole i institucije u edukativnim programima razmene i međunarodne saradnje. Opšta ideja je širenje mreže zajedničkog znanja, uzajamnog učenja i inovacija.
Ovo je drugi put da Politehnička škola u Kragujevcu učestvuje na međunarodnom konkursu projekata evropskih škola, koji su organizovani u saradnji sa ASUC „Boro Petruševski“, Skoplje i „Srednja poklicna in strokovna šola“, Bežigrad-Ljubljana.

Tema ovogodišnjeg projekta je medijska pismenost. Od 178 podnetih projekata koji uključuju 415 škola širom Evrope, naš projekat „Mediji i realnost – saveznici ili protivnici“ ušao je u izbor projekata koji su bili finansirani radi implementacije ideja i aktivnosti u periodu između septembra 2012. godine do marta 2013. godine.

Samo neke od aktivnosti su: obuka – Medijska pismenost; videokonferencije tri partnerske škole; istraživanje – Tradicionalni naspram savremenih medija; obuka – Kako novinari primaju i proveravaju dobijene informacije; praćenje događaja i izveštavanje sa terena; postavljanje zajedničkog veb sajta tri partnerske škole; pokretanje elektronskog magazina „Realnost“; poseta televizijskoj kući; besedničko veče – Provera realnosti kroz medije; istraživanje – Prodavanje informacije kao proizvoda; poseta agenciji za odnose sa javnošću; debata – Da li postoji razlika između realnosti i medijskih priča; osmišljavanje i izvođenje skeča – Mediji i realnost; poseta udruženju novinara; osmišljavanje i snimanje filma – Kultura u medijima; edukativne i kreativne radionice.

Projekat „Mediji i realnost“ je na završnoj aces Akademiji, koji se održavao u Senjecu od 8. do 12. aprila, u konkurenciji oko 50 projekata od strane stručnog žirija, prepoznat kao primer najbolje prakse i nagrađen za izuzetno postignuće u kategoriji: civilna hrabrost – razvoj medijske pismenosti kroz vođenje učesnika projekta ka boljem razumevanju i prihvatanju različitosti u drugima.

Nema komentara

Odgovorite