Kragujevački sportisti na Evropskim igrama

- -
0

evropske igre

Na prvim Evropskim igrama, koje se od 12. do 28. juna održavaju u Bakuu, prestonici Azerbejdžana, Kragujevac će predstavljati četvorica sprskih reprezentativaca – po dva u streljaštvu i bodibildingu.

Strelci „Čika Mate“, Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović, već su otputovali na EI, sa prvom grupom, koja je i prisustvovala ceremoniji otvaranja, a 19. juna pridružiće im članovi Olimbije, bodibilder Bojan Mitrović i Goran Ilić, trener i delegat srpske ekipe, koji će obavljati i ulogu internacionalnog sudije.

Oba kragujevačka strelca nastupiće vazdušnom puškom, u utorak, 16. juna, a Milutin će 22. juna pucati i u miksu ove discipline, sa Andreom Arsović.

Bojan Mitrović će se takmičiti u kategoriji do 171 centimetar i jedini je predstavnik u muškoj konkurenciji, a pored njega nastupa još samo Jelena Lukić iz Sombora, u fitnesu.

Ovo je istorijski momenat za bodibilding, jer je ovaj sport, kao pridruzeni član olimpijskih sportova, dobio priliku da debituje u programu prvih Evropskih igara. Imena takmičara Olimpije će na neki način ostati zabeležena u istoriji, jer su prvi sportisti sa naših prostora koji reprezentuju bodibilding na putu ka prijemu u porodicu olimpijskih sportova.

Svaka zemlja u bodibildingu može da ima maksimalno tri takmičara i jednog delegata, što Srbiji u startu daje veću ravnopravnost u odnosu na sva međunarodna takmičenja do sada. Kategorije na Igrama su i buduće olimpijske – klasik bodibilding i fitnes.

– Moja očekivanja pred odlazak u Baku nisu skromna. Mislim da možemo da napravimo veoma dobar rezultat, čak i da se domognemo i neke od medalja, što bi za nas bio fantastičan rezultat. Svoj optimizam zasnivam na činjenici da je ovo prvi put da na ovakvom takmičenju svi učesnici moraju da donesu dokaz o prethodno urađenom antidoping testu, što nam daje ogromnu šansu da se znanjem u tempiranju forme nametnemo za najviši plasman. Svi osvajači medalja se dodatno testiraju nakon takmičenja, tako da je isključena svaka mogućnost manipulacije – rekao je Goran Ilić, alfa i omega Olimpije.

Nema sumnje da će bivši šampion Evrope u klasik bodibildingu biti od velike pomoći srpskim predstavnicima u odsudnim trenucima.

– Naši takmičari su dobro pripremljeni, a svojim iskustvom ću im dosta pomoći u najvažnijem delu tempiranja forme, pred izlazak na binu. Ovo takmičenje je najvažnije u ovoj godini, čak važnije od Evropskog i Svetskog prvenstva, jer je najbitnije za ocenu našeg sporta od strane Olimpijskog komiteta, kako bismo dobili najbolju moguću ocenu i približili se ostalim olimpijskim sportovima – zaključio je Ilić.

Nema komentara

Odgovorite