Čavić i Stevanović potpisali ugovor – Plivačka akademija kreće 1. februara

- -
0

Najbolji srpski plivač svih vremena, Milorad Čavić postaje stanovnik Kragujevca, gde će otvoriti Plivačku akademiju i na taj način ostvariti svoj san. On je danas sa predstavnicima gradske vlasti potpisao Protokol o saradnji, čime se, i zvanično, kreće u realizaciju ove ideje. Čavićeva Plivačka akademija sa radom će početi 1. februara 2013. godine.

Čavića je pre nekoliko godina upoznao prof. dr Veroljub Dugalic, predsednik Kluba malog fudbala Ekonomac Njih dvojica su postali i prijatelji, a kasnije je njihovo prijateljstvo preraslo i u poslovnu saradnju, tako što je naš plivač postao počasni golman ovog trofejnog kluba. Sada je Dugalić bio i jedan od posrednika u dogovorima oko Plivačke akademije.

Planovi i ciljevi dugoročni su, a prvobitan dogovor je da Čavić u našem gradu živi dve godine, uz uverenje, kako njegovo, tako i predstavnika grada, da će se to kasnije i produžiti.

– Putovao sam i plivao svuda po svetu, često sam živeo na mestima gde sam video da mogu da radim i ostvarujem svoje ciljeve, ali razdvojen od porodice i prijatelja, daleko od Srbije. Grad Kragujevac je sada omogućio realizaciju moje vizije i zato ću postati stanovnik ovog grada, radiću ovde i razvijati jaku Plivačku akademiju. Čak mi i pogoduje što je Kragujevca u srcu Šumadije, odavde ću lakše moći da širim svoju Akademiju. Moja mislija je da Srbija postane plivačka sila – kaže Milorad Čavić.

Gradonačelnik Veroljub Stevanović nije krio zadovoljstvo zbog dolaska Milorada Čavića u naš grad. On je istakao da će, sem odlične promocije grada koji mnogo ulaže u sport, ovo biti odličan način da se deca usmere na pravi put.

– Ne samo da ćemo učiti decu da plivaju, već ćemo ih usmeriti na pravi put, da steknu zdrave navike u životu i opredele se, bilo za plivanje, bilo za neki drugi sport. Ovo je dugoročni projekat, postavljamo platformu za budućnost. Ovo je veliki trenutak za kragujevački sport i plivanje u Srbiji – istakao je Stevanović.

Čavić će lično finansirati izgradnju jednog malog bazena na zatvorenom bazenu, namenjenog neplivačima. Planirano je da bude u potpunosti prilagođen najmlađima, dubine 1,2 metra i sa temperaturom vode od stalnih 30 stepeni, što je drugačije od onoga što je dovoljno odraslima.

Grad će do leta 2013. godine izvršiti renoviranje otvorenih bazena, u sklopu čega će biti izvršeno i pokrivanje istih. To će omogućiti ostvarivanje pojedinih Čavićevih zamisli koje do sada nisu bile primenjivane nigde u regionu. Naime, on je rad svoje Akademije podelio u četiri dela.

Prvi deo zasniva se na zamisli da deca neplivači uče da plivaju pored roditelja, dakle da roditelj bude u bazenu sa svojim detetom. Svi smo plivali i pre nego što smo se rodili. Ulaskom majke u bazen pored deteta koje uči da pliva pozitivno se utiče na odnos deteta i roditelja.

Drugi deo biće aktuelna plivačka škola, gde će Čavić lično učiti decu tehnikama koje će ih obezbediti u vodi.

Treći deo je glavni, u kome će Milorad imati najviše udela, a to su kreativne radionice kojima će, sem plivača Akademije moći da prisustvuju i članovi ostalih plivačkih klubova, sa kojima Čavić očekuje dobru saradnju. Ovaj način rada ne primenjuje se nigde u regionu i odnosi se na posebne tehničke i taktičke segmente koje je Čavić učio u najboljim svetskim plivačkim akademijama.

Četvrti deo praktično će se izvoditi tek od septembra ili oktobra naredne godine i odnosi se na početak rada instruktora koje će Milorad Čavić u međuvremenu naučiti svemu onome što i on sam ume.

Važno je istaći da će, sem nekoliko njegovih najbližih ličnih saradnika, na Akademiji raditi ljudi iz Kragujevca.

Nema komentara

Odgovorite