Burić pred meč sa Primorjem: Ovde sam postao igrač

- -
0

Prvi hrvatski reprezentativac koji je zaigrao u nekom srpskom klubu, Damir Burić, trenutno se nalazi u Rijeci, gde pod kapicom Radničkog igra sparing mečeve protiv kluba u kojem je proveo sedam godina i praktično stekao igračku reputaciju – Primorja.

Tim povodom, ovaj gorostasni vaterpolista, jedini igrač Radničkog koji je osvojio olimpijsko zlato, u razgovoru za naš portal prisetio se početka karijere i trenutaka provedenih u Rijeci.

Kada si odlučio da počneš da se baviš ovim sportom?
– Vaterpolom sam počeo da se bavim relativno kasno, sa 14 godina, u rodnoj Puli, i to sasvim slučajno. U početku sam trenirao rukomet, ali sam zbog povrede ruke krenuo na terapiju plivanja, baš u vreme osnivanja vaterpolo kluba, i tako je sve počelo. Sve to je postalo mnogo ozbiljnije tri godine kasnije, kada sam prešao u Primorje, gde sam praktično i postao igrač.

Reci nam nešto više o periodu provedenom u Primorju.
– Taj period je bio jedan od najlepših u mojoj karijeri. Bili smo mlada ekipa, svi približno isto godište i, uprkos neiskustvu, igrali smo jako dobro. Sa većinom tadašnjih saigrača se i danas družim, ostali smo prijatelji i puno lepih uspomena nosim iz tog perioda.

Možeš li da uporediš tu tvoju generaciju i sadašnju ekipu Primorja i šta se od tada promenilo?
– Mislim da nije velika razlika u kvalitetu timova, pogotovo u moje poslednje dve godine na Kantridi. Igrali smo tada fajnal-for Evrolige, koja je bila jača od prošlogodišnje, sa više jakih timova. Primorje je sada daleko moćnije finansijski i strukturno. Sastavljeno je od iskusnih profesionalaca, iz raznih krajeva, a moju generaciju su većinom činili mladi igrači, od 20 do 23 godina, iz Rijeke i okoline. Jedan igrač nove ekipe košta koliko i ceo tadašnji tim.

Kako si zadovoljan dosadašnjim tokom sezone u Radničkom?
– Zadovoljan sam učinkom u Radničkom, pobedili smo u svim utakmicama i to govori da imamo kvalitet. Evidentno je da imamo izuzetne pojedince, ali smo na okupu tek dva meseca i potrebno je još vremena da dostignemo željeni nivo forme i da se sve kockice uklope u mozaik.

Koliko će vam u tome pomoći dueli sa Primorjem?
– Mislim da nam odmeravanje snaga sa ovako jakim rivalom, koji je uz Jug trenutno najjači hrvatski tim, mnogo znači. U ovakvim mečevima rezultat nije bitan, već je najvažnije kako ćemo odigrati i da vidimo dokle smo napredovali u ovom trenutku.

Kup Evrope je zacrtan kao glavni cilj, može li Radnički da osvoji ovo takmičenje?
– Plasirali smo se u polufinale što je dobar rezultat, ali mislim da možemo mnogo više od toga. Čekamo žreb, da vidimo protiv koga ćemo igrati. Od nas sve zavisi, mislim da imamo sve što je potrebno da se plasiramo u finale, a nakon toga i da osvojimo Evrokup. Sigurno je da su preostale ekipe trenutno najbolje u ovom takmičenju, ali i mi imamo svoje šanse i pokušaćemo da donesemo trofej u Kragujevac.

Kako si se snašao u Kragujevcu i kako provodiš slobodno vreme?
– Imam sina od pet meseci, pa supruga i ja najviše vremena posvećujemo njemu. Nemam previše slobodnog vremena, ali sam za sada zaista prezadovoljan gradom. Kragujevac nudi sve što je potrebno, svi su me sjajno prihvatili i nije mi bilo teško da se adaptiram. Najbitnije je da su saigrači, trener i uslovi na zatvorenom bazenu zaista fantastični.

Nema komentara

Odgovorite