Zabavite se: Matematička formula za kićenje jelke

- -
0

kićenje jelkeOvih dana verovatno ubrzano ukrašavate svoje domove i pripremate ih za praznike koji stižu. Lampioni, srmice, mašnice i svećice… Jelka je u centru pažnje i svaki put kada je pogledate, pomislite: možda bi ovaj ukras lepše stajao negde drugo. U predahu od ukrašavanja, pročitajte ovih nekoliko “činjenica” do kojih su došli matematičari i naučnici poznati po tome što izučavaju detalje i dolaze do rezultata koji prosečnom čoveku nikada u životu verovatno neće ni zatrebati. U svakom slučaju, zabavite se!

Matematičari sa Britanskog univerziteta Šefild pronašli su formulu prema kojoj se savršeno može ukrasiti novogodišnja jelka. Potrebno je pažljivo izabrati broj kugli, dužinu ukrasnih traka i sijalica.

Kada je reč o kuglama, formula ide ovako: kvadratni koren od 17 podeliti sa 20 i pomnožiti sa visinom drveta u centimetrima.

Za dužinu sijalica formula je “pi” puta visina drveta, dok je za veličinu zvezde ili anđela na vrhu drveta potrebno podeliti visinu jelke sa deset.

Za dužinu ukrasnih traka potrebno je 13 pomnožiti sa brojem “pi”, podeliti sa osam i potom pomnožiti sa visinom jelke.

Primera radi, jelka od 180 centimetara iziskuje 37 kugli, oko 919 centimetara ukrasa i 565 centimetara svetiljki. Na vrhu treba da stoji ukras visok 18 centimetara.

 

 

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite