Vreme je za čaj – topli napitak u službi zdravlja

- -
0

U hladnim decembarskim danima, koji će istim temperaturama i vremenskim prilikama obojiti januar i februar, jedan od vaših najboljih saveznika u očuvanju zdravlja jeste čaj.

Bilo da vam ovaj topli napitak zamenjuje jutarnju kafu, pričinjava poslepodnevni užitak, ili vam je nezaobilazni ritual u večernjim časovima i opuštanju u uskom krugu prijatelja, važno je da budete upoznati sa blagodetima koje različite vrste čaja nude vašem zdravlju. Čaj od nane snižava telesnu temperaturu, smiruje stomak, dok se čaj od majčine dušice preporučuje za umirenje promuklosti. Čaj od kamilice je vaš saveznik broj jedan u borbi protiv očnih infekcija, stomačnih tegoba i iritacija kože. Poznata su pozitivna dejstva kamilice protiv upale desni, mučnine i lošeg varenja. Čaj od zove pomaže kod bronhitisa, reume, šarlaha i rubeola. Preporučuje se dnevni unos čaja od zove u količini od tri šolje, zaslađene medom i to nakon obroka.

Tri šoljice čaja od hibiskusa dnevno samanjuju rizik od povišenog krvnog pritiska, čaj je bogat vitaminom C, a može biti i jak afrodizijak. Zeleni čaj bogat je polifenolima koji su jak antioksidans i igraju veliku ulogu u borbi protiv raka. Blagodeti ove vrste čaja zapažene su i kod dijeta kod osoba sa sporim metabolizmom. Zeleni čaj smanjuje rizik od moždanog udara i čuva zubne desni. Crni čaj snižava krvni pritisak i na taj način čuva srce i krvne sudove. Čaj od lipe preporučuje se za dobar san. Čaj od šipka bogat je vitaminom C i efikasan u borbi protiv prehlada.  Čaj od brusnice ima izvesna antibakterijska i antikancerogena dejstva i preporučuje se kod problema sa mokraćnim kanalima. Žalfija je dobra za ispiranje usne duplje i grla.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite