Pakistanci hakovali Google.rs

- -
0

Ako ste u ranim jutarnjim časovima danas pokušali da otvorite stranicu Google.rs, dočekala vas je neočekivana slika koja vas je obavestila da je “Pakistan Zindabad” hakovao home-page vašeg pretraživača.

“Napad” se dogodio u ranim jutarnjim časovima (oko 5), a ni u 10:30 stranica www.google.rs ne može da se otvori. Smatra se da je operaciju izveo pakistanski tim hakera koji je deo “Anonymous” grupe, ali još niko nije preuzeo “zasluge” za ovaj poduhvat.

Slično se desilo i sa pakistanskim i rumunskim Google stranicama u prethodnih 15-ak dana, ali ni ti slučajevi, kao ni ovaj sa .rs domenom, ne znače da je direktno hakovan Google ili da su ugroženi bilo kakvi podaci.

Reč je o takozvanom “DNS cache poisoningu”, odnosno, laički rečeno, napadu na i “petljanju” sa svojevrsnim putokazima na internetu pa korisnici umesto na Google, budu upućeni na druge adrese sa kojima im hakeri poručuju svoje poruke.

Zbog toga je moguće da osim Google.rs i neke druge adrese na srpskom internetu budu nedostupne ili izgledaju kao da su “defaceovane”.

Na sajtu pastebin.com gde hakeri često ostavljaju izveštaje o svojim dostignućima vidi se i lista sajtova koji su nedostupni, a očigledno je da je napad “tipski”. Na listi se nalaze imena velikih IT kompanija, nekoliko giganata iz industrije zabave, pa čak i PayPal, kojima je samo “zalepljen” sufiks .rs iako mnogi od njih uopšte ne postoje na srpskom internetu.

Izvor: B92

Nema komentara

Odgovorite