Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama

- -
0

Današnji dan, 25. novembar, 1981. godine, u Bogoti, odabran je kao dan borbe protiv nasilja nad ženama, a 17. decembra 1999, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 25. novembar je zvanično proglašen za Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj datum, odabran je kao vid sećanja na brutalno ubistvo sestara Maribel, u Dominikanskoj republici, 1960. godine. Naime, njih tri su se, pod imenom “Las Mariposas” (Leptir), borile za demokratiju i pravdu, zbog čega su više puta hapšene, zajedno sa svojim muževima. Na ovaj dan, ubijene su od strane Truhiljove tajne policije. Pronađene su zadavljene sa polomljenim svim kostima.

Ovim nasilnim potezom, vlast je šokirala narod, koji je 30. maja 1961. godine, izvršio atenta na Truhilja, a ubrzo nakon toga dolazi i do pada njegovog režima.

Na ovaj dan međunarodne organizacije, organizacije civilnog društva i predstavnici lokalnih zajednica organizuju aktivnosti, kojima podsećaju javnost da nasilje nad ženama još uvek predstavlja realnost, kojoj se treba suprotstaviti i javno je osuditi. Nošenjem bele trake (White Ribbon) ljudi iskazuju podršku borbi protiv silovanja, seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama.

Slične vesti

0

Nema komentara

Odgovorite