Kako se boriti protiv prehlade i gripa

- -
0

grip i prehladaRespiratorne infekcije su najčešći uzrok odlazaka kod lekara tokom zime. Tada se prehladi, koja može da se javi i u drugim periodima godine, pridružuje i grip kao sezonska, isključivo zimska bolest.

Kada počnemo da kašljemo, kijamo, šmrcamo, često smo u nedoumici da li smo samo prehlađeni ili je reč o gripu.

Glavni simptomi prehlade su: zapušen nos, bistar sekret iz nosa, crvene nozdrve, učestalo kijanje, promuklost, bol u grlu, otežan govor i umor.

Simptomi gripa znatno su teži. Uz grip ide veoma visoka temperatura, a posebno je izražena u prvim danima bolesti. Oboleli od gripa mnogo kašlje, bole ga mišići, malaksao je. Malaksalost ume da potraje čak i nekoliko nedelja po ozdravljenju.

Virusi koji izazivaju prehladu prenose se kašljanjem, kijanjem, dodirom, ao i upotrebom zajedničkog pribora za jelo. Pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi. Zato treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta. U slučaju prehlade treba: obavezno ostati kod kuće, utopliti se i mirovati; piti tople čajeve; jesti tople supe, posebno pileću, i čorbe; redovno provetravati prostorije u kojima se boravi; često prati ruke, ne dodirivati lice i pojačati ličnu higijenu.

Virusi uzročnici gripa prenose se kapljicama koje kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe do­spevaju u vazduh. Inkubacija traje veoma kratko, dan-dva. Grip obavezno treba odležati i za to vreme piti što više tečnosti. U dogovoru s lekarom treba piti lekove za ublažavanje bolova i skidanje temperature. Grip ne sme olako da se shvata jer može da se zakomplikuje i izazove bronhitis ili upalu pluća. Komplikacijama su naročito podložne osobe koje imaju astmu i druge plućne, kao i srčane bolesti. Poseban oprez savetuje se starijima. Zato oni ne treba da: uzimaju lekove na svoju ruku niti da piju previše čajeva i suplemenata; pregrevaju stanove, borave u zagušljivim i zadimljenim prostorijama i pretopljavaju se.

U slučaju upale pluća preporučuje im se da miruju, redovno jedu i piju dosta toplih i hladnih napitaka i da mere temperaturu. Temperaturu od 37,5 stepeni i veću obavezno obarajte antipireticima ili oblogama na bazi alkohol voda pola-pola.

 

 

Nema komentara

Odgovorite