Depresija ponedeljkom nije neobična

- -
0

ponedeljak na posluAko ste ponedeljkom bezvoljni i depresivni, ako Vam stvari ispadaju iz ruku i zaboravili ste većinu neophodnih sitnica da ponesete sa sobom kada ste izašli iz kuće, ne brinite, to je sasvim uobičajeno. Većini zaposlenih ponedeljak toliko teško pada da do polovine radnog vremena ne mogu ni da se osmehnu. To je i dan kada se najveći broj zaposlednih javlja da ne može doći na posao zbog bolesti, ili otvara bolovanje.

Neka istraživanja okazuju da je ponedeljkom rizik od srčanog udara najveći. Šanse da ga zaposleni dožive tada su 20 odsto veće nego drugim radnim danima, a uzroci su najčešće stres i visok krvni pritisak zbog velike količine posla i obaveza koje ih očekuju nakon opuštajućeg vikenda.

Čak i ako pokušate da obavite manje, lakše i zabavnije zadatke u ponedeljak, može se desiti da Vam ništa ne ide od ruke, pa ne treba da forsirate.

Kada kasnite ponedeljkom na posao, veće su šanse da će sve poći loše, a nervoza i napetost još više rastu. Zato ustanite ranije kako biste stigli da se spremite i organizujete na vreme i samim tim opuštenije došli na posao.

Pokušajte da za ponedeljak ostavite neka mala zadovoljstva. Na primer, ako planirate odlazak u neki novi restoran ili kupovinu neke sitnice koja Vas veseli, učinite to baš tokom pauze na poslu ponedeljkom, ili ostavite to kao nagradu sebi za posle radnog vremena.

 

 

Nema komentara

Odgovorite