Danas bi bio Dan republike

- -
1

Dan republike, 29. novembar, kao takav se slavio na ovim prostorima šest decenija i bio je najveći državni praznik. Na taj dan je u Jajcu 1943. stvorena nova Jugoslavija.

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo koje je donelo istorijske odluke o uredjenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera izgradjeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Nekadašnji najveći državni praznik proslavljao se i dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima svih republika. Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, a studenti i omladinci partijske knjižice. Država je povodom Dana republike od 1964. godine dodeljivala Nagradu AVNOJ, najviše priznanje najistaknutijim pregaocima. Nagrada je dodeljivana sve do kraja 20. veka.

Posle raspada zemlje, Dan republike se slavio samo u SRJ. Kao državni praznik ukinut je 14. novembra 2002. odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ. Čuveni grb FNRJ iz Jajca, sa šest plamenova, trobojkom i zvezdom petokrakom skinut je u svim prostorijama državne administracije. Kao dan državnosti SRJ uveden je 27. april, kada je 1992. godine, proglašen ustav nove države, poznat kao “žabljački”.

Naš najnoviji Dan državnosti je 15. februar – Sretenje, kada je 1804. počelo stvaranje moderne srpske države.

 

1 komentar

Odgovorite