182 godine od rođenja Jovana Ristića

- -
0

jovan-ristic_520x320Jedan od najznačajnijih sprskih državnika 19. veka, Jovan Ristić, rođen je na današnji dan u Kragujevcu, pre 182 godine. Bio je osnivač i vođa Narodnoliberalne stranke. Takođe, bio je namesnik u ime maloletnog vladara kneza Milana Obrenovića, a kasnije i u ime njegovog, takođe maloletnog sina, kralja Aleksandra Obrenovića. Na Berlinskom kongres, 1878, kojim je priznata nezavisnost Srbije, Jovan Ristić je bio predstavnik Kneževine Srbije.

Pošto je diplomirao na beogradskom Liceju, stipendijom srpske države 1852, stekao je zvanje doktora filozofije na Hajdelbergu. Potom je nastavio studije na prestižnoj pariskoj Sorboni. U Nemačkoj je studirao kod proslavljenog istoričara Leopolda fon Rankea, i posle studija nameravao je da karijeru nastavi kao istoričar. Ali, nije uspeo da dobije mesto profesora istorije na beogradskom Liceju. Međutim, to ga nije sprečilo da objavi dve istorijske knjige: Spoljašnji odnošaji Srbije od 1848-1872. i Diplomatska istorija Srbije 1875 – 1878.

Takođe, Jovan Ristić je napisao jedno od prvih istorija srpske književnosti. Zanimljivo je da je u jednom periodu, radeći kao urednik „Srpskih novina“, popularisao Šekspira u Srbiji.jovan ristic spomenik

Godine 1854, igrom slučaja, postao je državni nameštenik: počeo je da radi u Ministarstvu unutrašnjih dela, koje je vodio uticajni politički lider Ilija Garašanin. Na mladog Ristića snažan uticaj izvršila je stroga birokratska škola. Postao je uveren da se odatle može upravljati zemljom. Uskoro se oženio Sofijom, ćerkom najbogatijeg beogradskog trgovca Hadži Tome. Ovaj brak mu je, pored novca, doneo i naklonost srpskih kneževa iz dinastije Obrenović.

Garašanin je poslao Ristića u Srpsko poslanstvo u Carigradu 1861. Bio je to početak njegove uspešne diplomatske karijere. Inteligentno je razgovarao c Turcima, i 1867. uspeo je da izdejstvuje ukidanje njihovih tvrđava u Srbiji. Vrativši se u Beograd, postavljen je za ministra inostranih dela. Postaje jedan od najmoćnijih ljudi u srpskoj politici od 1868. do 1893.

Jovan Ristić je bio čovek impresivne inteligencije, velika ličnost u srpskoj politici u 19. veku. Bio je jedini srpski diplomata koji je mogao ravnopravno da razgovara sa evropskim diplomatama.

Jovan Ristić je preminuo 23. avgusta, 1899. godine u Beogradu.

Nema komentara

Odgovorite