Prolećne alergije: 7 prirodnih lekova

- -
0

prolecne-alergijeProleće, pored lepog vremena, sa sobom donosi i niz alergija. Simptomi koji muče alergične ljude tokom ovog godišnjeg doba su kijavica, suzne oči, kao i začepljeno grlo. Međutim, postoji mnoštvo prirodnih lekova koji mogu da olakšaju besomučno kijanje i kašljanje i učine ovo proleće sasvim drugačijim.

Evo nekoliko predloga:

Kamilica

Antiupalna svojstva kamilice pomažu kod suvih očiju koja često znaju i da svrbe. Držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.

Kopriva

Kopriva deluje kao antihistaminik koji pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kijanje i svrab očiju. Kako biste ublažili simptome, uzimajte tablete koprive (300 do 500 mg) ili potražite čaj od njenog lišća.

Nana

Nana je veoma dobar lek za začepljenje disajnih puteva. Vaše disanje možete da poboljšate tako što ćete se inhalirati čajem od svežih ili sušenih listova nane.

Majčina dušica

Čaj od majčine dušice pomaže kod lečenja kašlja, gušenja izazvanog alergijom, a takođe, ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo. Ako niste u mogućnosti da je nađete svežu, čaj od majčine dušice potražite u svim biljnim apotekama.

Med

Med je vrlo dobar lek za ublažavanje kašlja i zapaljenja grla. Jedna kašika meda u šolji čaja biće vam od velike pomoći.

Đumbir

Đumbir ublažava iritaciju upaljenog grla, a naročito je snažan u kombinaciji s medom. Napravite čaj od svežeg đumbira tako što ćete u vrelu vodu ubaciti pet grama sveže izrendanog đumbira i to kuvati 10 minuta. Nakon toga procedite i ubacite kašiku meda. Za ublažavanje simptoma alergije možete da koristite i đumbir u prahu.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je bogat izvor bioflavonoida koji sprečava oslobađanje histamina, kvercetina, kao i drugih hemikalija koje uzrokuju upale i simptome alergije.

Izvor: www.vesti-online.com

Nema komentara

Odgovorite