Podeljena mišljenja oko “Đurine kuće”

- -
1

đurina kućaUkoliko pratite dešavanja na društvenim mrežama, onda ste možda primetili da se pre nekoliko dana pojavila stranica pod nazivom: “I ovaj kamen kuće Đurine” u čijem opisu stoji da je ista “Stranica građanskog bunta protiv rušenja kuće Đure Jakšića”.

Pristalice ove ideje najavljuju za sutra početak potpisivanja peticije po kragujevačkim fakultetima, a i na ulicama, ukoliko to bude odobreno.

Naime, nakon najave da će kuća u kojoj je Đura Jakšić, srpski pesnik i slikar, stanovao dve godine, dok je predavao u kragujevačkoj gimnaziji, biti srušena, i da će se na njenom mestu, prema najnovijim planovima nadležnih, naći saobraćajnica, u javnosti se oko toga podigla velika prašina. Najavljeno je i da će se na tom mestu naći i česma ili bista kao obeležje posvećeno poznatom umetniku.

Pristalice pomenute stranice koja se bori protiv rušenja ove kuće, ironično se pitaju za šta ćemo se boriti, ako ne za kulturu i zagovaraju restauraciju kao najbolju opciju.

Istini za volju, mora se priznati da je kuća u očajnom stanju i trenutno je pravo ruglo, a sigrađani koji žive u blizini i tuda često prolaze, kažu i da nije retkost da tu vide “čiku smaknutih pantalona”. Pre nekog vremena deo oko kuće na trotoaru je i ograđen žicom, jer je građevina postala opasnost za prolaznike.

Kuća nema status spomenika kulture, jer Zavod za zaštitu spomenika nije našao elemente da bi sporan objekat uvrstio u kulturnu baštinu.

Stavovi su podeljeni.

Dok će jedni pisati peticije protiv rušenja, drugi se pitaju što se uopšte građevina i naziva Đurinom kućom, kad je on tu “samo stanovao dve godine”. Svi se, ipak, slažu da uspomena na boravak jednog od omiljenih srpskih pesnika u našem gradu treba biti simbolično obeležena tom pominjanom česmom ili bistom, možda nazivom ulice, a među komentarima čitalaca našao se čak i predlog da se izgradi replika ove sporne kuće “sa svim obeležjima i natpisima”.

Članove gore pominjane stranice koja se bori protiv rušenja kuće neki nazivaju i “internet trovačima koji se pojavljuju svake godine, a zapravo i ne znaju dve njegove pesme”. Neki idu dotle da tvrde da bi ih Đura sve oterao k vragu da je živ, jer je u Kragujevcu “boravio po kazni, pa mu ovaj grad sigurno i nije ostao u lepom sećanju”.

Dok se jedni, dakle, bore za svaki “kamen kuće Đurine”, drugi su pri mišljenju da se “ne pertvara sve što je on dotakao u zlato”. Po brojnim komentarima vidi se da ima dosta sugrađana koji do aktuelizacije ove teme nisu ni znali da je Đura Jakšić imao ikakve veze sa ovim što je od kuće ostalo.

Ne stajemo na stranu ni jednih, ni drugih. Samo smo sublimirali brojna oprečna mišljenja da vidimo kakvo je stanje stvari. I kao što reče jedan čitalac: “Ne daj Bože da se Srbi slože”, a mi dodajemo: I u međuvremenu, dok se ne reši pitanje sporne građevine, uživaju u poseti nekog od kulturno-istorijskih spomenika u našem gradu, ili nekoj od manifestacija kojima se radnici u kulturi trude da animiraju, ponajviše mlade ljude.

 

1 komentar

  1. Ne moraju da je ruse, srusice se sama za godinu dana, i pri tom ce verovatno pasti poneka cigla na glavu prolaznicima…

Odgovorite